Doorbraak: ebolavaccin beschermt 100 procent

Een nieuw ebolavaccin blijkt 100 procent bescherming te bieden tegen deze dodelijke virusziekte. Het vaccin werd in de afgelopen maanden getest onder 7.651 mensen in het West-Afrikaanse Guinee. Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) presenteerde de resultaten gisteren in het medische tijdschrift The Lancet.

Tijdens de huidige ebola-epidemie, die begin 2014 in West-Afrika uitbrak, zijn bijna 28.000 mensen met het virus besmet. Ruim 11.000 van hen zijn overleden. Hoewel ebola al bijna veertig jaar bekend is, is er nog altijd geen vaccin of geneesmiddel op de markt. Wetenschappers werken wereldwijd aan verschillende kandidaat-vaccins. De huidige epidemie heeft dat werk in een stroomversnelling gebracht, en inmiddels is er een handvol kansrijke kandidaat-vaccins, maar dit vaccin is het eerste dat grootschalig is getest bij mensen in een ziektegebied.

De epidemie is al op haar retour. Nu vinden er vooral kleine uitbraken plaats, verspreid over de regio. De gangbare onderzoeksaanpak waarbij men de helft van een groep mensen vaccineert en de andere helft niet, zou daarom niet snel veel resultaat opleveren. Daarom gebruikten de onderzoekers een specifieke tactiek, die bekendstaat als ringvaccinatie. Zodra een ziektegeval was bevestigd, brachten ze – met lokale gezondheidsdiensten – in kaart met wie die persoon recentelijk in contact was en wie de contacten van die contacten waren. Al deze mensen werden opgespoord. Een deel werd meteen gevaccineerd, een ander deel na drie weken, een derde groep helemaal niet. Van de mensen die meteen waren gevaccineerd, kreeg niemand de ziekte; in de groep die na drie weken werd gevaccineerd, werd 0,7 procent ziek, in de niet-gevaccineerde groep 1,8 procent.

Nu krijgt ieder in de omgeving van ziektegevallen meteen een vaccinatie aangeboden. Vervolgonderzoek zal zich ook richten op bijwerkingen.

    • Nienke Beintema