Defensie gelast schietoefeningen af wegens tekort aan munitie

Een bezoekster doet een schietoefening tijdens de tweede dag van de Wereldhavendagen in september 2014.
Een bezoekster doet een schietoefening tijdens de tweede dag van de Wereldhavendagen in september 2014. Foto ANP/Jerry Lampen

Het Nederlandse leger heeft een tekort aan munitie en heeft daarom verschillende schietoefeningen afgelast. Dat heeft het ministerie van Defensie aan verschillende media bevestigd na de eerste berichtgeving van RTL Nieuws.

RTL kreeg een interne e-mail in handen waarin de defensietop aangeeft dat er een tekort aan patronen is. De tekorten zijn niet nieuw maar worden wel steeds nijpender. Militairen zouden uit frustratie tijdens schietoefeningen zelfs ‘pang-pang-pang’ roepen. Volgens vakbond VBM is het gebrek aan trainingsmogelijkheden desastreus voor het moreel van de soldaten.

In een reactie tegen persbureau ANP zegt Defensie dat de tekorten zijn veroorzaakt door hoog verbruik tijdens missies of lange levertijden. De militairen die op missie zijn hebben geen last van het tekort aan patronen. Zodra er extra geld beschikbaar is worden de voorraden direct aangevuld. Tot die tijd worden de patronen verdeeld.

    • Sam de Voogt