De fictieverwezenlijker

Ooit bestond het dorp Agloe, New York, niet. Terwijl het wél op de landkaart stond. Het was een ‘paper town’, een truc van cartografen om de schending van hun auteursrechten te ontdekken. Als een verzonnen dorp als Agloe zou opduiken op een concurrerende kaart, wisten ze zeker dat er plagiaat gepleegd was. Onlangs dook Agloe op een kaart op, maar kaartenmaker Rand McNally beweerde dat het inmiddels bestáát. Dat komt door de fans.

Pubers staan natuurlijk bekend om de vurigheid waarmee ze fan kunnen zijn, en de Green-fans trokken massaal naar de vermeende locatie van Agloe, New York. Zo massaal, dat de fictie van Agloe werkelijkheid werd. Dat past overigens helemaal bij wat Green in zijn fictie propageert: dat een verzonnen verhaal, ook al is het verzonnen, iets echts teweeg kan brengen.