Het Koningslied heeft 550.000 euro gekost, onbekend is waarom

foto robin utrecht

De dag die je wist dat zou komen… Weet je nog, het Koningslied? De productie van het omstreden lied, dat was gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, heeft 550.000 euro gekost. Vier ton meer dan eerder werd verkondigd door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Een woordvoerster van de NPO bevestigde gisteren een bericht daarover in De Telegraaf, die de jaarrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ingezien.

In de jaarrekening staat niet uitgewerkt waaraan het geld precies is uitgegeven. Het ging niet op aan de artiesten: zij hebben kosteloos aan de productie meegewerkt. Componist John Ewbank zegt tegenover De Telegraaf dat hij geen factuur heeft gestuurd voor het gebruik van de studio. Stadion Ahoy in Rotterdam, waar op de dag van de inhuldiging het lied is gezongen, heeft geen kosten voor de zaalhuur in rekening gebracht. Wel zijn er zogeheten ‘out-of-pocket-kosten’ voor het gebruik van het stadion gefactureerd, meldt een woordvoerder van Ahoy. „Denk aan kosten als energie, beveiliging, EHBO, brandweer, technisch personeel en schoonmaak.” Om wat voor bedrag het gaat, wil Ahoy niet prijsgeven. „Maar het gaat in ieder geval om een fractie van die 550.000 euro.”

Volgens een woordvoerder van de NPO zou het gaan om „de productie van het Koningslied, de app, de videoclip en het totstandbrengen van de liveverbinding”. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat „onder meer kosten zijn gemaakt voor studiohuur en kosten in verband met de activiteiten in en om Ahoy”. De RVD laat weten dat meer gedetailleerde informatie volgt zodra deze beschikbaar is. Verder meldt de RVD dat de fondsen van het Comité zijn geworven bij „hoofdzakelijk private partijen”. „Er zijn voor zover bekend geen financiële bijdragen van de Rijksoverheid geweest”, aldus de RVD. Het Comité is intussen ontbonden.

Opmerkelijk is dat de NPO eerder tegen Elsevier heeft gezegd dat het 150.000 euro had uitgegeven voor de productie van het Koningslied, betaald uit het potje ‘onvoorziene kosten’. Een woordvoerder van NPO bevestigt dat het naast de eerder genoemde 150.000 euro inderdaad 400.000 euro „of zoiets” van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ontvangen. Dit bedrag werd eerder niet genoemd, „omdat er niet naar was gevraagd”.

    • NRC