Chinese zeepbellen, hackers slaan toe, rouwen om Cecil (en al die regen)

foto Reuters

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. De zenuwen op de Chinese beurzen zijn nog steeds voelbaar. Maandag verloor de koers van Shanghai 8,5 procent: zijn diepste val sinds 2007. En dat terwijl de koersen juist enigszins leken te stabiliseren na hun vrije val in juni. De geknapte zeepbel treft niet alleen de eigen beurs: ook de prijzen van grondstoffen kelderen door alle Chinese lucht.

2. Waar ze in China ook erg goed in zijn: nep-Louis Vuittons, look-a-like Ralph Lauren polo’s. Al zijn ze daar niet de enige in. Bijna een miljard euro loopt de Nederlandse kledingindustrie jaarlijks mis door de productie van valse merkkleding, berekende het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt.

3. Een zelfrijdende auto. Het klinkt toch een beetje eng. Zeker na de ontdekking van technologietijdschrift Wired: met hulp van hackers wisten zij in te breken op het besturingssysteem van een (‘gewone’) rijdende jeep. Met als gevolg: een massale terugroepactie. Ook in Android-telefoons zit overigens een groot gat, ontdekten onderzoekers.

4. Toeters, bellen. Er is een nieuwe Windows: Windows 10. Een juiste mix tussen modern en traditioneel, ondervond techredacteur Marc Hijink. En bovendien een jaar lang helemaal gratis te gebruiken. Nou ja, helemaal gratis

5. Dat ze bij Google van het groots denken zijn, is niets nieuws. Dat ze een heel land met ballonnen van internet gaan voorzien, dan weer wel. In maart is het zover: Google heeft groen licht van de regering in Sri Lanka gekregen daar zijn ballonnen op te laten.

6. Het blijft toch een beetje Neerlandse trots, het 104 jaar oude Fokker. Bouwer van De Spin, De Fokker D.VII. Tegenwoordig beperkt het zich tot het ontwikkelen van vliegtuigonderdelen, onder meer voor de JSF. Deze week werd bekend dat Fokker is gekocht door het Britse defensieconcern GKN. Dat wordt wat, die naam uitspreken in het Engels.

7. Over een imperium bouwen gesproken: de in Frankrijk opgegroeide Marcel Bich deed het met iets alledaags. Zijn Bic-balpen groeide uit tot ’s werelds meest bekende exemplaar. Aanstekers en scheermesjes volgden en maakten van Bich de absolute wegwerpkoning.

8. De wereld is er nog altijd niet van bekomen: de dood van een echte koning. Van de jungle, welteverstaan. Spijt heeft de ondergedoken tandarts uit Minnesota wel dat hij de Zimbabwaanse leeuw Cecil heeft gedood. Al houdt hij vol dat wat hij deed volkomen legaal was. De jacht op groot wild trekt jaarlijks tienduizenden jagers - ook uit Nederland.

9. Dan nog een knap staaltje komkommernieuws verpakt in een relletje: zet een dun model rennend achter een kinderwagen van Bugaboo en je hebt #ophef.

10. Om nou te zeggen dat de zomer volledig is verregend, is natuurlijk niet waar. Maar de buien die Nederland de afgelopen week hebben geteisterd, waren toch wel juli-onwaardig. Balen voor organisatoren van festivals als Wonderfeel en het Zomercarnaval die hun feestjes moesten annuleren (leve de verzekering). En wat te denken van de ijscoman? Strandtenten? Gelukkig voor hen en de Gaypride: dit weekend schijnt de zon weer. Eindelijk.

    • Eva Oude Elferink