Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Canal Parade in Amsterdam ‘drukste in jaren’

Een luchtfoto van de drukte in de Amsterdamse binnenstad tijdens de Canal Parade van de Gay Pride.
Een luchtfoto van de drukte in de Amsterdamse binnenstad tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Foto politiehelikopter Amsterdam

De Canal Parade van de Gay Pride heeft vandaag honderdduizenden mensen naar de binnenstad van Amsterdam getrokken. De gemeente Amsterdam noemt het evenement het “drukstbezocht sinds jaren”.

Op sommige plekken in de stad werd het tijdens de boottocht zo druk dat de politie mensen via Twitter opriep daar niet naar toe te gaan. Onder andere bij de Magere Brug en even verderop langs de Amstel stonden zoveel mensen dat nieuwe bezoekers via matrixborden werden omgeleid. Een woordvoerder van Stichting Amsterdam Gay Pride sprak van “veel meer bezoekers dan normaal”.

Ondanks de drukte verliep de Canal Parade zonder noemenswaardige incidenten. De politie spreekt van een “zeer rustig verlopen evenement”. Ook de NS zegt tegen ANP dat tot nu toe alles “gesmeerd verloopt”.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo De #canalparade trekt zoals elk jaar veel bekijks. Amstel thv 176 vol. Bij 100 is nog ruimte. @DePolitieheli http://t.co/Bepwp6Ojy4

Mooi weer en jubileum

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam noemde het verloop van het evenement “uit het boekje”:

“De sfeer is al de hele week goed tijdens de evenementen van de Gay Pride. Vandaag was geen uitzondering, ondanks het feit dat er echt heel veel mensen waren.”

Het mooie weer was voor velen de belangrijkste reden om naar de hoofdstad te komen. Vorig jaar was het weer veel slechter. Ook de viering van een jubileum, de Canal Parade beleefde haar 20e editie dit jaar, heeft mogelijk bijgedragen aan de massale toeloop. Bij verschillende feesten die na afloop van de parade plaatsvinden is het nu nog altijd zeer druk. Ook daarvoor geeft de politie op Twitter tips.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Evenementen Zeedijk, Rembrandtplein, Amstel & Amstelveld ook vol. Toch naar een feestje? Tip: #Kwakoe in Zuidoost of #DanceValley. #GayPride

Vluchtelingenboot en piemelboot

Het thema van de Canal Parade van dit jaar was ‘Share’ onder het motto ‘Deel de liefde, houd van de verschillen’. Tachtig boten trokken voorbij aan de vele bezoekers langs de kades. De stoet begon vanaf het Westerdok en eindigt aan het einde van de middag bij het Oosterdok.

Voor het eerst voer er dit jaar een boot mee met vluchtelingen, van wie sommigen gemaskerd omdat ze hun gezicht niet durfden te laten zien. Ook nieuw waren de zwerfjongerenboot en de koninkrijksboot. KPN had op een vaartuig grote ledschermen en een 360-gradencamera waarop wereldwijd iedereen kon inloggen om te ervaren hoe het is mee te varen. Tot slot was er de ‘piemelboot’ van het Aids Fonds met daarop metershoge opblaasbare penissen.

Bekijk ook onze In Beeld-serie van de bootparade: