Brussel lijkt pakketbezorger TNT maar geen partner te gunnen

De Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar de overname van TNT Express door Amerikaanse FedEx.

Het definitieve ‘nee’ zoals 2,5 jaar geleden heeft nog niet geklonken, maar opnieuw doet de Europese Commissie moeilijk over een op handen zijnde overname van pakketbezorger TNT Express uit Hoofddorp (6,7 miljard euro omzet, 65.000 werknemers ).

Vrijdag maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) bekend dat de Commissie een diepgaand onderzoek instelt naar de overname voor 4,4 miljard euro van TNT Express door het Amerikaanse FedEx.

De Commissie vreest dat de nieuwe onderneming op een aantal Europese markten op het vlak van internationale spoedzendingen en kleine zendingen te weinig concurrentie zal ondervinden van de twee overgebleven spelers UPS en DHL.

„Dit kan leiden tot hogere prijzen voor zakelijke klanten en consumenten”, aldus de persverklaring. Het onderzoek dat begin december is afgerond, moet duidelijk maken of de initiële bezwaren terecht zijn. Het onderzoek zegt volgens de Commissie nog niets over de uitkomst.

Op het TNT-hoofdkantoor in Hoofddorp lijkt dit niettemin een een déjà vu. In juli 2012 kondigde Joaquín Almunia, de voorganger van Vestager, een vergelijkbaar diepgaand onderzoek aan. Het resultaat was dat de toenmalige geïnteresseerde koper UPS het overnamebod een half jaar later introk. Achter de schermen kon het geen overeenstemming bereiken met de Commissie over af te stoten bedrijfsonderdelen.

Net zoals destijds TNT en UPS, sloegen TNT en FedEx in hun verklaringen vrijdag een positieve toon aan. TNT meldt „uit te zien naar het succes van de overname”. FedEx stelt bij monde van de Europese topman David Binks dat het voor het onderzoek samen zal werken met de Europese Commissie en dat de twee bedrijven samen juist „competitie doen toenemen en voordelen voor klanten creëren”.