Fred riskeert dopingschorsing

Bij Fred werd tijdens de Copa América hydrochlorothiazide gevonden.
Bij Fred werd tijdens de Copa América hydrochlorothiazide gevonden. Foto AP

De Braziliaanse international Fred moet rekening houden met een schorsing wegens overtreding van het dopingreglement. De nationale voetbalbond CBF maakte vrijdag bekend dat de 22-jarige middenvelder van Sjaktar Donetsk ook bij de contra-expertise positief is bevonden. Het zou gaan om hydrochloorthiazide, een vochtafdrijvend middel dat wordt voorgeschreven bij onder meer hoge bloeddruk en nierproblemen. Fred werd in juni gecontroleerd tijdens het Zuid-Amerikaans kampioenschap in Chili, de Copa América. De CBF benadrukte dat het gebruikte medicament niet op de lijst verboden producten stond die de organisatie van het toernooi ter hand was gesteld. Het bestuur staat derhalve vierkant achter de speler. Deze is zich ook van geen kwaad bewust. Fred deed deze week met Sjaktar mee in de Champions Leaguewedstrijd tegen Fenerbahçe in Istanbul (0-0). De Turkse club heeft volgens de BBC vrijdag officieel protest aangetekend bij de UEFA. (ANP)