Bangladesh en India beëindigen grensconflict om enclaves

Inwoners van een Indiase enclave in Bangladesh vieren feest nu ze officieel bij Bangladesh mogen horen. Foto: AFP Photo / Suvra Kanti Das

Na bijna zeventig jaar is er vanmorgen vroeg een einde gekomen aan een slepend grensconflict tussen Bangladesh en India. Hierdoor kunnen tienduizenden statelozen een nationaliteit kiezen. Dat meldt persbureau AP.

Het conflict ging om zo’n 160 enclaves in het betwiste grensgebied tussen de twee landen. Beide landen zijn overeengekomen de enclaves uit te ruilen, zodat er een duidelijke grens ontstaat en de inwoners van de enclaves rechten kunnen krijgen. De ruil ging om middernacht in, de officiële overgang wordt in november voltooid.

Ongeveer 37.000 mensen leefden in Indische enclaves in Bangladesh, terwijl 14.000 mensen in Bengaalse enclaves woonden aan de Indische kant van de grens. Al die tijd moesten ze hun identiteit verhullen, om bijvoorbeeld kinderen naar school te kunnen sturen.

Feest in de enclaves

In de enclaves werd de landruil groots gevierd. In Masaldanga, aan de Indiase kant van de grens, werd de Indiase vlag gehesen. Ook werden 68 kaarsen aangestoken en 68 ballonnen opgelaten, één voor elk jaar dat het conflict duurde.

De kwestie ontstond bij het vaststellen van de grenzen toen India en Pakistan in 1947 onafhankelijk werden van Groot Brittannië. India hielp op zijn beurt Bangladesh bij de onafhankelijkheid van Pakistan in 1971, waardoor de betwiste gebieden in Bangladesh kwamen te liggen.

De relaties tussen Bangladesh en India zijn onlangs sterk verbeterd, sinds de Bengaalse premier Sheikh Hasina erop toeziet dat Indiase onafhankelijkheidsstrijders niet vanuit Bangladesh kunnen opereren.

    • Sjoerd Klumpenaar