Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Amsterdam kleurt roze tijdens de Canal Parade van de Gay Pride

Veel roze, regenboogvlaggen, bloot, leer, glitter, dansjes, geflirt en loeiharde muziek. De Amsterdamse grachten waren zaterdagmiddag weer het toneel van de jaarlijkse botenparade, het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. Tachtig boten trokken voorbij aan de vele bezoekers langs de kades. De stoet begon vanaf het Westerdok en eindigt aan het einde van de middag bij het Oosterdok. Het thema van dit jaar was ‘Share’ onder het motto ‘Deel de liefde, houd van de verschillen’. Voor het eerst voer er dit jaar ook een boot mee met vluchtelingen, van wie sommigen gemaskerd omdat ze hun gezicht niet durfden te laten zien. Ook nieuw waren de zwerfjongerenboot en de koninkrijksboot. KPN had op een vaartuig grote ledschermen en een 360-gradencamera waarop wereldwijd iedereen kon inloggen om te ervaren hoe het is mee te varen. Tot slot was er de ‘piemelboot’ van het Aids Fonds met daarop metershoge opblaasbare penissen.
Tijdens dit evenement vieren lesbiennes, homos, biseksuelen en transgenders (LHBT) dat ze mogen zijn wie ze zijn en mogen houden van wie ze willen.
Jerry Lampen
De jaarlijkse Canal Parade is het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride.
Jerry Lampen
De botenparade vaart door de grachten van de binnenstad.
Jerry Lampen
Twee bezoekers van de botenparade lopen door de binnenstad.
Jerry Lampen
Jerry Lampen
De boot van het Ministerie van Defensie.
Jerry Lampen
De boot van ASKV Steunpunt Vluchtelingen.
Jerry Lampen
Ook de politie had een boot.
Politie Amsterdam
Minister Ronald Plasterk (R) van Binnenlandse Zaken en Henny Huisman hebben het gezellig tijdens de Gay Pride.
Jerry Lampen
Carlo Boszhard was er ook.
Jerry Lampen
Publiek langs de kant op de Prinsengracht bij de Westertoren.
Jerry Lampen
Langs de kant was het weer gezellig druk.
Jerry Lampen
Een luchtfoto van de binnenstad van Amsterdam genomen vanuit een politiehelikopter.
Politiehelikopter Amsterdam