Nederland Fotografeert in augustus het thema ‘vakantie in Nederland’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

„Doe minder voor de hand liggende dingen dan fietsen in Drenthe of wandelen over de Veluwe. Dan maak je ook niet zulke voor de hand liggende foto’s”, is het advies van schrijver Rik Zaal voor ‘Vakantie in eigen land’, het thema van de NRC-Nikonfotowedstrijd van de maand augustus.

Zaal schreef twee boeken over Nederland: Heel Nederland (2009), waarin hij zijn lezers alle hoeken en gaten van het land laat zien, en Het beste van Nederland (2014). „In dat laatste nodig ik lezers uit me te volgen naar wat ik ‘het beste’ acht. Dat zijn vaak plekken waar je niet zo gauw aan zou denken als je een vakantie in eigen land van plan bent.

„Zo zou ik fietstochten op het Hogeland van Groningen aanraden, waar fietspaden dwars door de akkers en de weilanden zijn aangelegd. En ga in plaats van in een bos eens wandelen door een veengebied, in de Engbertsdijksvenen bijvoorbeeld, ten zuidoosten van het Overijsselse Vechtdal. Zowel op dat Hogeland, met zijn hoge luchten en lage horizonten, als in de Engbertsdijksvenen, met een bijna voorwereldlijk landschap, liggen de foto’s voor het oprapen.

Ook de zogeheten kunstwerken van Rijkswaterstaat zijn volgens Zaal een bezoek en een foto waard: „De Afsluitdijk bijvoorbeeld, die kaarsrechte lijn van dertig kilometer die het water op zijn allermooist splijt. En vooral de prachtige betonnen vizierbogen in Driel, Amerongen en Hagestein, die het waterpeil in een groot deel van Nederland reguleren. Die zijn niet alleen mooi, maar ook zeer fotogeniek. Ga maar naar Amerongen of naar Hagestein; die in Driel is al op zijn mooist door Rogier Maaskant gefotografeerd.”