Gedeeld zilver op 5 km: exact dezelfde tijd

Na vijf kilometer zwemmen, precies dezelfde tijd: Marcel Schouten, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal hebben gisteren samen met Brazilië zilver gewonnen bij het teamevent op de WK zwemmen in open water in het Russische Kazan.

Het Nederlandse trio zwom de 5 kilometer in ruim 55 minuten: 55.31,2, exact dezelfde tijd als de Brazilianen. Alleen titelverdediger Duitsland was sneller: 55.14,4.

Bij het teamevent starten ploegen dertig seconden na elkaar – vergelijkbaar met de ploegentijdrit in het wielrennen. Het duurde lang voordat duidelijk was op welke plek Nederland was geëindigd, door problemen met de berekening van de eindtijd van Brazilië.

„Geen idee hoe het kan dat het zo lang moest duren”, zei bondscoach Marcel Wouda. Misschien was het wel omdat de Brazilianen op het laatste stuk zo’n zeventien seconden goedmaakten. „Ze gingen wel erg hard ja.” Een jaar geleden werden Schouten, Weertman en Van Rouwendaal nog Europees kampioen, Duitsland moest toen genoegen nemen met brons.

De zilveren medaille is de derde voor de Nederlandse equipe op de WK zwemmen in Kazan. Eerder werden Weertman en Van Rouwendaal individueel al tweede op de 10 kilometer. Daardoor plaatsten ze zich ook voor de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. „Dit toernooi is nu al heel mooi”, aldus Wouda. (ANP)