Zomereditie #4: deze zes stukken vindt u vandaag in NRC Boeken

Terug naar het vaderlijk gezag, de implosie van India en het tweede deel van De Thibaults: een greep uit de boeken die vandaag worden besproken in de vierde Zomereditie van de bijlage Boeken van NRC Handelsblad.

Ta-Nehisi Coates: Between the World and Me

De kwestie van het ras zou zijn beslecht met Obama als president. Sinds de zomer van 2014 is wel duidelijk dat daar helemaal niets van klopt. Hoe verwoord je racisme? Er verschenen recentelijk drie boeken over het onderwerp.
Door Guus Valk. Lees de recensie.

Peter Sloterdijk: De verschrikkelijke kinderen van de nieuwe tijd

Herstel het vaderlijk gezag, dat wil Peter Sloterdijk, de meest barokke woordkunstenaar onder de Duitse filosofen. Na 1968 is de mens een vrije nomade zonder besef van afstamming geworden. Funest, beweert hij.
Door Ger Groot. Lees de recensie.

Anna Gmeyner: Manja

Manja van Anna Gmeyner gaat over vijf gezworen Duitse vrienden. Helaas is het 1933. Omdat de auteur het boek schreef in 1938 wist ze zelf ook niet hoe het met die vriendschappen afliep. Dat maakt de roman juist meeslepend.
Door Rob van Essen. Lees de recensie.

John Elliott: Implosion

Het land dat veel mee heeft – jonge bevolking, een tamelijk stabiele parlementaire democratie, respect voor particulier bezit – staat op het punt te imploderen, aldus de Britse journalist John Elliott. Wat te doen in India?
Door Floris van Straaten. Lees de recensie.

Roger Martin du Gards: De Thibaults deel 2

Het tweede deel van De Thibaults van Roger Martin du Gard richt zich vooral op de rebellerende rijkeluiszoon Jacques aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het is ook een geschiedfilosofisch traktaat, met briljante scènes.
Door Marco Kamphuis. Lees de recensie.

‘Ik kies niet voor de kooi, ik ben erin geboren’

De Man Booker International Prize is een soort Nobelprijs voor Literatuur. NRC Handelsblad had een exclusief gesprek met de winnaar van die prijs, László Krasznahorkai.
Door Györgyi Dandoy. Lees het interview.