Zimbabwe wil uitlevering van tandarts die leeuw doodschoot

Cecil, de leeuw met de herkenbare zwarte manen, was een lokale bekendheid en geliefde leeuw in het nationale park.
Cecil, de leeuw met de herkenbare zwarte manen, was een lokale bekendheid en geliefde leeuw in het nationale park. Foto Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority

Zimbabwe is een procedure begonnen om de VS om uitlevering te vragen van James Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die begin deze maand de leeuw Cecil doodschoot bij een jacht. Dat bericht persbureau Reuters.

Het land liet eerder al weten dat het neerschieten van de leeuw een illegale actie was en beschuldigt Palmer van stroperij. Twee Zimbabwanen die Palmer hielpen bij de jacht werden gisteren voorgeleid bij de rechtbank. De mannen riskeren een celstraf van vijftien jaar.

Cecil was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Hij maakte ook deel uit van een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford tussen 1999 en 2004 naar conservatie van leeuwen in het land. Eind juni werd het dier door Palmer eerst met een kruisboog beschoten. Daarbij raakte Cecil ernstig gewond. Ruim een dag lang joeg Palmer samen met de twee mannen op de leeuw en maakten hem uiteindelijk af met een geweer. De leeuw werd vervolgens gevild en onthoofd op een privéterrein.

Palmer houdt vol dat hij een vergunning voor de jacht had, maar het nationale park zegt dat de jagers Cecil uit het park lokten. Zijn 50.000 dollar kostende jachttripje heeft de afgelopen week geleid tot grote ophef. Op social media heeft de tandarts uit Minnesota massaal scheldkanonnades haatdragende commentaren over zich heen gekregen. Palmer is in 2008 ook al eens beboet omdat hij in 2006 een beer buiten het toegestane gebied neerschoot.