Zes maanden celstraf voor 22-jarige man wegens rellen Schilderswijk

De Schilderswijk tijdens de rellen.
De Schilderswijk tijdens de rellen. ANP / Marten van Dijl

Een 22-jarige man uit Bunnik heeft zes maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen, waarvan twee voorwaardelijk, voor zijn rol bij de rellen in de Schilderswijk. Dat heeft de politierechter in Den Haag bepaald.

De man is veroordeeld voor brandstichting met gevaar voor goederen en voor het plegen van geweld tegen agenten. Hij stak een bouwkeet in brand en gooide stenen naar de politie. Dat gebeurde in de eerste nacht van de rellen. Hij heeft ook een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Schilderswijk.

Volgens de rechter, die een mondelinge uitspraak deed, escaleerden de rellen mede door zijn acties. De NOS meldt dat de man lid is van onder meer de organisatie de Internationale Socialisten. Hij zou naar de Schilderswijk zijn gegaan om zijn steun te betuigen aan Mitch Henriques.

“Want die is vermoord door de politie. Ik heb zelf slechte ervaringen met de politie.”

Meer relschoppers veroordeeld

De rellen in de Schilderswijk braken eind juni uit na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Er zijn inmiddels al diverse relschoppers voor de rechter verschenen. Bijna allemaal zijn zij veroordeeld tot gevangenisstraffen. De politie is nog op zoek naar tientallen relschoppers die nog niet zijn aangehouden. Er zijn daarom woensdag beelden vrijgegeven van een aantal van hen.