Windows 10 is gratis, maar er zit nu wel reclame in Patience

Foto AFP

Het is ook te mooi om waar te zijn: een gratis versie van de nieuwe Windows. Niets in het leven is gratis, dus moeten er wel ergens slachtoffers vallen.

Patience
Een van die slachtoffers is nu bekend: Solitaire, het oerdegelijke kaartspel met miljoenen liefhebbers wereldwijd. Want wat is er gebeurd? Bij de nieuwe versie van Windows vraagt Microsoft geld voor een reclamevrij potje patience.

In de Verenigde Staten betaal je nu één dollar vijftig per maand (€1,37) - of tien dollar per jaar - om ongestoord te kunnen patiencen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Maar het verschil met vorige keren is dat je het spel toen apart moest downloaden uit de app-store, terwijl het nu direct bij aanschaf van Windows 10 al op de computer staat.

 

Een paardenmiddel van Microsoft, om op deze manier inkomsten te krijgen. Of wij in Nederland hier ook voor moeten vrezen? Daar is de Hollandse afdeling van Microsoft bijzonder vaag over:

“Wij hebben vanuit de VS nog niks gehoord over betalen voor een reclamevrije patience. Bij de eerste versie van Windows 10 die wij gebruiken, zitten geen advertenties. Maar we kunnen niet zeggen of dit in de toekomst gaat veranderen.”

Het miljardenbedrijf uit Redmond moet ergens zijn inkomsten vandaan halen. Vier manieren:

1. Alleen het eerste jaar is het gratis

Windows 10 is alleen gratis voor gebruikers van Windows 7, 8 of 8.1. Heb je een andere, eerdere versie van het besturingssysteem? Balen. Dan kost 10 gewoon evenveel als Windows 8.1, namelijk: tussen de 100 en 127 euro.

Daarnaast: upgraden is alleen maar het eerste jaar gratis. Doe je het niet binnen 365 dagen, dan moet je daarna het volle bedrag betalen als je alsnog naar 10 wil.

2. Meer klandizie voor andere Microsoft-producten

De strategie van Microsoft: door Windows 10 grotendeels gratis weg te geven, gaan veel mensen het gebruiken. En als zoveel mensen het gebruiken, wordt Windows interessant voor bijvoorbeeld app-ontwikkelaars, die vervolgens interessante toepassingen voor Microsoft-apparaten gaan ontwikkelen. Waardoor Windows 10 weer populairder wordt.

Directeur Satya Nadella wil dat binnen drie jaar minstens een miljard apparaten op Windows 10 draaien. Maar nog meer hoopt Microsoft dat door miljoenen mensen gratis Windows 10 te laten gebruiken, ze worden verleid om ook andere Microsoft-producten te kopen.

3. Het Freemium-model

Windows gaat voor sommige van zijn diensten het Spotify-model hanteren: je kunt veel van de functies gratis gebruiken, maar wil je meer? Dan moet je betalen.

Zoals voor het veelgebruikte Office-pakket, waar onder meer Word en Excel in zit. Gratis inbegrepen bij de aanschaf van Windows 10. Maar wil je meer mogelijkheden van programma’s als Outlook, Powerpoint of Word benutten, dan volstaat alleen een upgrade naar een betaald abonnement.

4. Zakelijke klanten betalen wel

Voor de consument mag het eerste jaar dan gratis zijn, voor grote bedrijven die klant zijn van Microsoft is het dat niet. Pc-makers die Windows 10 op hun computers willen installeren, zoals Dell, moeten net als bij eerdere versies van het besturingsprogramma gewoon betalen.

    • Guus Ritzen