Voedselhulp Syrische vluchtelingen in Jordanië gehalveerd door geldtekort

Koerdische vluchtelingen uit de Syrische stad Kobani in de rij voor voedsel.
Koerdische vluchtelingen uit de Syrische stad Kobani in de rij voor voedsel. Foto Reuters / Osman Orsal

De voedselhulp aan honderdduizenden Syrische vluchtelingen in Jordanië wordt gehalveerd, omdat het Wereldvoedselprogramma (WFP) niet genoeg geld meer heeft. Dat kondigde de organisatie van de Verenigde Naties vandaag aan.

De VN-organisatie was bijna gedwongen om het programma via voedselbonnen in Jordanië helemaal stil te leggen, maar dat werd voorkomen door een donatie van 65 miljoen dollar (59 miljoen euro) door de Verenigde Staten. Die donatie zorgt ervoor dat de vluchtelingen in ieder geval nog een paar maanden een beperkt bedrag aan bonnen kunnen krijgen, schrijft het WFP.

7 dollar per maand

Het voedselprogramma heeft besloten om de 95 duizend vluchtelingen in kampen in Jordanië te ontzien. Zij behouden hun steun van omgerekend 28 dollar per persoon per maand, in ieder geval tot en met november. De 440 duizend vluchtelingen die in Jordanië verblijven, maar niet in een kamp zitten, krijgen minder variërend van 7 tot 14 dollar afhankelijk van hoe precair hun situatie is. In september stopt dit programma helemaal.

In juli verlaagde het WFP het hulpprogramma in Libanon al van 27 naar 13,5 dollar. Door de Amerikaanse steun kan dit worden voortgezet. Om het programma in alle landen die Syrische vluchtelingen opnemen volledig te kunnen draaien, heeft de VN-organisatie per direct 168 miljoen dollar nodig.

Vorig jaar december werd het voedselbonnenprogramma aan de in totaal 1,6 miljoen vluchtelingen die hulp krijgen in in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte een paar dagen helemaal stilgelegd. Door een actie om 1 dollar te doneren, wist de VN-organisatie toen voldoende geld binnen te krijgen.