Vijf doden bij gevechten tussen PKK en Turkse politie

De kist van de Turkse soldaat Hamza Yildirim wordt weggedragen bij een begrafenisceremonie in de hoofdstad Ankara. Yildirim en nog twee andere soldaten kwamen gisteren om het leven bij een aanval door de PKK.
De kist van de Turkse soldaat Hamza Yildirim wordt weggedragen bij een begrafenisceremonie in de hoofdstad Ankara. Yildirim en nog twee andere soldaten kwamen gisteren om het leven bij een aanval door de PKK. Foto: Reuters / Umit Bektas

Bij gevechten tussen de Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Turkse politie zijn vijf doden gevallen. Dat meldt persbureau AP.

Koerdische rebellen vielen gisteravond laat een politiebureau aan in de Turkse stad Pozanti, in de zuidelijke provincie Adana. Bij de aanval werden twee agenten en twee rebellen gedood. Volgens een politiewoordvoerder waren de rebellen bewapend met automatische geweren en handgranaten.

In de Oost-Turkse provincie Kars bliezen PKK-rebellen een spoorlijn op, waarop ze het spoorpersoneel beschoten dat de rails kwam repareren. Daarbij werd een van de spoormedewerkers gedood.

Onrust sinds aanslag Suruç

Sinds twee weken is het geweld tussen de PKK en de Turkse autoriteiten weer opgelaaid. Bij een bomaanslag op een buurthuis in de Koerdische grensstad Suruç kwamen twee weken geleden zeker 32 mensen om het leven, waaronder veel koerden.

De koerden verwijten de Turkse regering van premier Erdogan te weinig te doen tegen Islamitische Staat, dat de schuld van de aanslag krijgt. Pro-Koerdische demonstraties in de grote steden werden neergeslagen, waarop bij een aanval in de grensstreek twee Turkse agenten werden gedood door PKK-strijders.