Google wil niet wereldwijd wissen

Google weigert zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. Frankrijk had dat geëist. De eis gaat te ver, schrijft Peter Fleischer, privacyhoofd van Google, op het weblog van het bedrijf. De Europese rechter had vorig jaar bepaald dat iedereen een recht heeft om vergeten te worden. Als informatie op een website „ontoereikend, irrelevant of buitensporig” is, kunnen mensen Google vragen om die site niet meer te laten zien bij de zoekresultaten. Dat recht gold voor alle Europese versies van Google, maar Frankrijk eist dat Google in zo’n geval alle resultaten wereldwijd wist. Google vindt dat gevaarlijk. Wat legaal is in het ene land, is verboden in een ander land. Google kreeg afgelopen jaar 290.000 ‘vergeetverzoeken’. Vier op de tien adressen zijn ook echt verwijderd.