Mensen neergestoken bij Gay Pride Jeruzalem

Foto Sebastian Scheiner/AP

Een ultraorthodoxe jood stak gisteravond in op een groep toeschouwers van de Gay Pride in Jeruzalem. Voordat agenten hem wisten te overmeesteren, verwondde hij zeker zes mensen. Twee gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Volgens NRC-correspondent Derk Walters was de man twee weken geleden vrijgelaten na een veroordeling voor het neersteken van drie personen tijdens de Gay Pride in 2005. De slachtoffers overleefden de steekpartij. De tocht, waar dit jaar ongeveer vijfduizend mensen op af zijn gekomen, is al jaren een bron van spanning tussen de meer seculiere bevolking en ultraorthodoxe groeperingen. In Israël is de meerderheid van de bevolking meer seculier dan gelovig. Een minderheid is ultraorthodox maar wel zeer aanwezig, zeker in Jeruzalem.