‘Ultraluxe’ hotel komt naar Amsterdam

Hotelketen van de Chinese familie Cheng neemt monumentaal pand over van projectontwikkelaar Louis Meijer.

Het oude Paleis van Justitie aande Prinsengracht.
Het oude Paleis van Justitie aande Prinsengracht. Foto ANP

Het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam wordt een ‘ultraluxe hotel’ voor rijke zakenmensen uit BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en het Midden-Oosten. En niet de omstreden projectontwikkelaar Louis Meijer, maar de familie Cheng uit Hongkong, gaat het monumentale pand verbouwen. Dat meldde Het Financieele Dagblad vanmorgen.

Meijer, die zijn vervolging afkocht in een omkopingszaak rond oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, kocht het Paleis begin deze zomer voor 61,3 miljoen euro van het Rijk. Tot grote onvrede van de gemeente Amsterdam. Die had „op basis van de plannen” een negatief advies aan het Rijk voor deze koper afgegeven, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. De plannen strookten niet met het beleid. Het Rijk verkocht het toch aan Meijer, de hoogste bieder.

Maar Meijer komt er niet uit met de gemeente. Amsterdam keurt de bestemmingswijziging niet goed. Meijer verkoopt het pand daarom nu voor dezelfde 61,3 miljoen euro aan investeringsvehikel CTF van de familie Cheng. Het Nederlandse Aedes Real Estate gaat het pand ontwikkelen, Rosewood Hotels – grotendeels eigendom van de familie Cheng – wordt huurder. CTF en Aedes zijn volgens Paul Geertman van Aedes „stabiele investeerders” die er voor de lange termijn inzitten en die in staat zijn zakenmensen uit BRIC-landen te trekken – allemaal eisen van de gemeente. Het hotel wordt ‘boven vijfsterrenklasse’.

De kans dat CTF er wel uitkomt met de gemeente is groter. CTF had ook eerder een bod gedaan, waarvoor de gemeente wel een positief advies had gegeven aan het Rijk. De woordvoerder: „Maar dat betekent niet dat deze partij er al is. Ook deze eigenaar heeft nog een hele procedure af te leggen.”

Op dit hotel na zullen niet veel meer hotels in het stadscentrum ontwikkeld worden. In 2014 besloot het stadsdeelbestuur dat er nog maar een beperkt aantal bij mogen komen. De gevolgen van dat besluit zullen in 2016 merkbaar worden, zegt de gemeente.

Amsterdam wordt steeds voller. Het aantal hotelovernachtingen steeg vorig jaar met ruim 10 procent ten opzichte van 2013. Bewoners van de binnenstad klagen vaker over de drukte.