Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Topmannen Tepco toch vervolgd voor nucleaire ramp Japan

De voormalige topman van Tepco Tsunehisa Katsumata (archieffoto)
De voormalige topman van Tepco Tsunehisa Katsumata (archieffoto) Foto: AP / Itsuo Inouye

Drie voormalige topmannen van het Japanse nucleaire bedrijf Tepco worden toch vervolgd voor hun rol in de kernramp bij Fukushima in 2011, meldt persbureau AP. Het is de eerste keer dat iemand zich voor de rechter moet verantwoorden voor de ramp.

De vervolging van de mannen, inclusief de toenmalige topman Tsunehisa Katsumata, is een gevolg van een beslissing van een elfkoppig gerechtelijk burgerpanel in Tokyo vandaag. Volgens het comité moeten de mannen worden vervolgd voor “professionele nalatigheid met dood en verwondingen tot gevolg”.

Twee eerdere beslissingen van het Japanse Openbaar Ministerie om de mannen niet te vervolgen wordt hiermee teniet gedaan. De rechtbank in de Japanse hoofdstad moet door het besluit van het comité nu aanklagers aanstellen die de zaak gaan behandelen.

Tsunami

Foto: AP/Tepco

Rook uit kernreactor 3 op het terrein van Tepco in Fukushima, vlak na de tsunami in maart 2011. Foto: AP/Tepco

De kerncentrales van Tepco in Fukishima werden door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Japan in 2011 ernstig beschadigd. In drie reactoren vond daardoor een kernsmelting plaats, waardoor er grote hoeveelheden straling vrijkwamen. Meer dan honderdduizend mensen werden uit het gebied rondom de centrale geëvacueerd.

Volgens het burgercomité hebben de drie mannen het nagelaten om voldoende maatregelen te nemen, terwijl ze wisten wat voor risico de Tepco-kerncentrales liepen als er een grote tsunami zich zou voordoen. Het OM was tijdens de eerdere pogingen nog van mening dat Tepco zich niet had kunnen voorbereiden op zo’n grote ramp en dat de kans op een tsunami van meer dan 15 meter heel klein was.