Top Gear-trio bindt strijd aan met Netflix

de transfer Top Gear. De presentatoren van Top Gear gaan naar Amazons streamingdienst. Waarom niet naar Netflix?

Niet Netflix of de Britse zender ITV, maar het Amerikaanse Amazon heeft het voormalige Top Gear-trio Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May weten te strikken voor een nieuw autoprogramma. De presentatoren tekenen voor drie jaar bij de online videodienst Amazon Prime.

1. Waarom vertrekt het trio bij Top Gear?

De directe aanleiding voor het vertrek van Jeremy Clarkson was een aanvaring tussen de presentator en een producer van de show. Na een uit de hand gelopen ruzie over eten sloeg de 55-jarige Clarkson zijn collega. Zijn werkgever, de BBC, besloot zijn contract niet te verlengen, waarna Hammond en May hun contract niet verlengden.

Al voor het opstootje stond de positie van Clarkson overigens ter discussie, mede vanwege discriminerende uitspraken. Zo noemde hij Mexicanen dom en lui en gebruikte hij woorden zoals slope – de Britse variant van spleetoog – en nigger.

2. En nu gaan zij naar Amazon Prime. Wat is dat?

Toen Prime in 2007 werd opgericht, was het eigenlijk weinig meer dan een snelle bezorgservice voor de producten van Amazon. Tegenwoordig is Prime de verzamelnaam voor verschillende diensten, zoals internetopslag en streaming van muziek en video. Net als bij Netflix betalen gebruikers een vast bedrag per maand en kunnen ze zo veel films en series kijken als ze willen.

3. Gaat Top Gear daar nu in vertrouwde vorm verder?

Voor een deel wel. Naast de drie presentatoren maakt ook uitvoerend producent Andy Wilman van Top Gear de overstap naar Amazon. Wilman is al sinds het begin betrokken bij het autoprogramma en wordt gezien als een van de bedenkers van het Top Gear-format.

Toch wordt het nieuwe programma – te zien vanaf volgend jaar – geen volledige kopie van Top Gear, omdat de rechten van veel onderdelen in handen blijven van de BBC. Zo zal de mysterieuze testcoureur ‘The Stig’ niet terugkeren. Ook de naam Top Gear laat het drietal achter bij de BBC. Hoe de nieuwe show gaat heten, is nog niet bekend.

4. Was Amazon de enige gegadigde?

Nee, al sinds hun vertrek konden de presentatoren van Top Gear rekenen op veel interesse. Het trio werd onder meer in verband gebracht met de Britse commerciële zender ITV en het Amerikaanse Netflix. ITV bleek geen optie, omdat een clausule in hun contract Clarkson, Hammond en May verbiedt om in de eerste twee jaar na vertrek een autoshow op televisie te maken.

Over online streamingdiensten werd in de clausule niet gesproken. De verwachting was dat het drietal zou overstappen naar Netflix, de dienst met het grootste marktaandeel. Maar uiteindelijk kiezen Clarkson en zijn medepresentatoren, enigszins verrassend, voor het veel kleinere Amazon Prime.

5. Waarom kiezen voor het kleine broertje?

Voor een deel heeft dat besluit met geld te maken, zo melden ingewijden aan The Evening Standard. Amazon is bereid om een „flinke investering” te doen in het nieuwe programma. Een andere reden om voor Prime te kiezen, is de grote creatieve vrijheid die Clarkson en zijn collega’s straks bij het Amerikaanse bedrijf krijgen.

Dat Amazon de portemonnee trekt, is ook te begrijpen. Momenteel is Prime nog veel kleiner dan bijvoorbeeld Netflix – in het Verenigd Koninkrijk ongeveer vier keer zo klein – maar een succesformule zoals de opvolger van Top Gear kan daar verandering in brengen. Op zijn hoogtepunt trok de autoshow wereldwijd zo’n 350 miljoen kijkers.

6. Kan ik hun programma straks nog wel zien?

Dat is nog even de vraag. Momenteel is de online videodienst van Prime namelijk slechts in een handvol landen beschikbaar. Maar als Amazon met Clarkson, Hammond en May de strijd wil aanbinden met Netflix, dan lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de dienst ook in andere landen wordt aangeboden.