Steenrijke Koreaan volgende kandidaat uit boezem van FIFA

Kandidaat-voorzitter FIFA

Hyundai-erfgenaam wil FIFA-systeem veranderen. Waar hij 17 jaar deel van uitmaakte.

Chung Mong-joon maakte gisteren bekend dat hij Sepp Blatter wil opvolgen als voorzitter van de FIFA. De Zuid-Koreaan kwam in opspraak na het onderzoek naar misstanden bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022.
Chung Mong-joon maakte gisteren bekend dat hij Sepp Blatter wil opvolgen als voorzitter van de FIFA. De Zuid-Koreaan kwam in opspraak na het onderzoek naar misstanden bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

„Voorzitter Blatter is een kannibaal die zijn ouders opeet en dan klaagt dat hij een wees is. Hij probeert de verantwoordelijkheid op iedereen af te schuiven, behalve op zichzelf.” Aldus Chung Mong-joon (63) over de volgend jaar terugtredende FIFA-baas Sepp Blatter. Gisteren maakte de Zuid-Koreaan bekend zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond om Blatter op te volgen. „We kunnen de FIFA niet in schande achterlaten.”

Chung is de zoon van de oprichter van automerk Hyundai en oud-topman bij ’s werelds grootste scheepsbouwer Hyundai Heavy Industries, waar hij nog altijd de grootste aandeelhouder is. Forbes schat zijn vermogen op 1,1 miljard euro. Chung is daarnaast voormalig voorzitter van de Koreaanse voetbalbond. Hij deed in 2002 een gooi naar het Zuid-Koreaanse presidentschap en vorig jaar stelde hij zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Seoul. Zonder succes.

Chung is een bekende bij de FIFA. Hij zat zeventien jaar in het bestuur van de door corruptie geplaagde voetbalbond, tussen 1994 en 2011. Hij kwam in opspraak na de publicatie vorig jaar van (een samenvatting van) het onderzoek naar misstanden bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Ook Zuid-Korea poogde het WK 2022, dat geruchtmakend toegewezen werd aan Qatar, binnen te halen.

Chung stuurde in dat verband in 2010, voor de WK-verkiezingen dat jaar, een aantal FIFA-leden brieven over een Global Football Fund dat hij wilde oprichten. Een fonds bedoeld voor voetbalprojecten in verschillende landen, waarvoor 777 miljoen dollar beschikbaar zou moeten komen. In het licht van het Zuid-Koreaanse kandidaatschap concludeerde onderzoeker Michael Garcia en de voorzitter van FIFA’s tuchtrechtelijke kamer, Hans-Joachim Eckert, dat dit voorstel er „op zijn minst de schijn van had” als doel te hebben „de stemmen van de leden te beïnvloeden”.

Ook in het boek The Ugly Game van twee Sunday Times-journalisten valt de naam van Chung geregeld. Vooral in verband met de Qatarees Mohamed bin Hammam, de door de FIFA geschorste voormalig vicepresident die alom gezien wordt als de man die het WK 2022 voor Qatar binnenhaalde. Chung en Bin Hammam waren lange tijd geen vrienden. Bin Hammam beschuldigde Chung ervan mensen te hebben omgekocht tijdens de presidentsverkiezing van de Aziatische voetbalbond. Chung zei dat Bin Hammam mentale problemen had.

Maar Bin Hammam had de stem voor Qatar nodig van Chung, wanneer diens eigen land zou afvallen in de race voor het WK 2022. Dus probeerde hij de Zuid-Koreaan voor zich te winnen. Bijvoorbeeld door hardop te zeggen dat Blatter ruimte moest maken voor een Aziatische opvolger. Precies wat Chung ook vond. Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika brachten ze veel tijd met elkaar door, in privéjets en VIP-lounges. Betaald door Bin Hammam. En Qatar ontving de – cruciale – stem van Chung.

Vier jaar geleden kreeg Chung ruzie met Blatter, omdat hij zich kandidaat wilde stellen voor het FIFA-voorzitterschap. Niet veel later verloor hij het vertrouwen van de Aziatische voetbalbond en daarmee zijn plaats in het FIFA-bestuur.

Chung ziet zijn voorlopig enige opponent tot nu toe, Michel Platini, niet als de juiste man voor de baan. „Hij is een product van het huidige systeem.” Na alle verhalen over corruptie vindt de Zuid-Koreaan dat dat systeem moet veranderen. Het systeem waarin hij zeventien jaar meedraaide.