Sportcomplexen het zwaarst getroffen bij zomerstorm

Een sportclub in een groot pand aan de rand van een dorp of stad in het westen van het land – dat is de meest kwetsbare plek in Nederland tijdens een extreem harde storm. Dat blijkt uit een onderzoek van informatiebedrijf Graydon naar de schademeldingen tijdens de zomerstorm die vorige week over Nederland raasde.

Twee vrouwen trotseren de harde wind bij de boulevard van Scheveningen afgelopen zaterdag. Een groot pand aan de rand van een dorp of stad in het westen van het land is de meest kwetsbare plek in Nederland tijdens een storm.
Twee vrouwen trotseren de harde wind bij de boulevard van Scheveningen afgelopen zaterdag. Een groot pand aan de rand van een dorp of stad in het westen van het land is de meest kwetsbare plek in Nederland tijdens een storm. Foto: ANP / Bart Maat

Een sportclub in een groot pand aan de rand van een dorp of stad in het westen van het land - dat is de meest kwetsbare plek in Nederland tijdens een extreem harde storm. Dat blijkt uit een onderzoek van informatiebedrijf Graydon naar de schademeldingen tijdens de zomerstorm die vorige week over Nederland raasde.

Afgelopen zaterdag 2 trok een zware depressie langs de westkust van het land, met op het hoogtepunt windkracht 10. Het was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Door alle noodmeldingen die vorige week zaterdag bij de brandweer binnen kwamen te koppelen aan postcode en adres, maakte Graydon op dat sportverenigingen en andere hobbyclubs aan de periferie van bebouwd gebied het meest door de stormschade zijn getroffen. In totaal hadden 1.500 bedrijven een schadegeval gemeld. Daaronder waren de meeste afkomstig van hobbyclubs: 125. Gevolgd door gebouwen van zorginstellingen (82) en groothandels (68).

13 miljoen euro schade

Het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie, maakte afgelopen maandag al een voorlopige taxatie van alle stormschade bekend: 13 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van het Verbond is daar vijf dagen later geen nieuwe inschatting van te geven:

“Het duurt vaak nog een jaar voor we de precieze schadebedragen kennen. Dat hangt af van het uiteindelijk aantal ingediende claims en de rechtmatigheid daarvan.”

Winkels, gelegen in het centrum van een dorp of stad, zijn veel minder vatbaar voor een storm, zo concludeert Graydon. Een bedrijfspand met een sportfunctie loopt volgens de berekeningen zes keer meer kans op stormschade dan een pand met winkelfunctie.

Data-expert Barry Delhez van Graydon:

“Bedrijven in duin- en strandgebieden of op afgelegen industriegebieden zijn het meest vatbaar”