Spyker wil nu met Volta Volare de lucht in

Spyker bereidt zich naar eigen zeggen voor op een fusie met Volta Volare, een maker van elektrische vliegtuigjes uit Portland in Oregon. De sportwagenbouwer had uitstel van betaling (surseance) gekregen, maar dat werd opgeheven. Volgens topman Victor Muller opent dit voor het bedrijf de weg naar een nieuwe toekomst.

Samen met de Amerikanen wil Muller „elegante en stijlvolle (elektrische) auto’s en elektrische vliegtuigjes” gaan maken. Meer details geeft hij nog niet prijs.

Spyker werd in december failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd. Het bedrijf kreeg opnieuw uitstel van betaling, maar het lukte Muller uiteindelijk om een regeling te treffen met de schuldeisers.

In zijn persverklaring van gisteren dankt Muller onder anderen Paul Peterson, de oprichter van Volta Volare. Hij zou de afgelopen maanden voortdurend zijn blijven geloven in de redding van Spyker.

Spyker probeerde onder leiding van Muller voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er niet gemaakt. Er zouden nu ongeveer 250 Spykers rondrijden.

Winst heeft het bedrijf nooit gemaakt. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het zieltogende Zweedse automerk Saab. (ANP)