Slimmigheid bij geprezen debuut

Spits Vincent Janssen komt uit de eerste divisie, maar bij AZ twijfelde niemand aan zijn kunnen. Tegen Basaksehir was de debutant direct belangrijk.

Na het maken van zijn eerste officiële doelpunt voor AZ wordt Vincent Janssen omhelsd door middenvelder Thom Haye. De Alkmaarse club won met 2-0 van Istanbul Basaksehir.
Na het maken van zijn eerste officiële doelpunt voor AZ wordt Vincent Janssen omhelsd door middenvelder Thom Haye. De Alkmaarse club won met 2-0 van Istanbul Basaksehir. Foto Olaf Kraak/ANP

Tevreden staarde Fred Grim voor zich uit op de hoofdtribune van het AFAS Stadion. Trots zelfs. De huidige bondscoach van Jong Oranje werkte de afgelopen twee seizoenen met Vincent Janssen bij Almere City. Gisteravond zag hij de 21-jarige aanvaller uitstekend debuteren bij AZ, dat met 2-0 won van het Turkse Istanbul Basaksehir in de derde voorronde van de Europa League.

Grim en Janssen ontmoetten elkaar in de zomer van 2013 bij toeval onder de Portugese zon. Janssen was toen net topscorer en landskampioen geworden met de A-jeugd van Feyenoord. Toch lieten de Rotterdammers hem gaan, de goalgetter koos voor een avontuur in de eerste divisie bij Almere City, waar voormalig Ajax-doelman Grim zijn trainer werd.

Tijdens de vakantie in Albufeira liepen de onderhandelingen met Almere City al, maar een paar dagen na het gesprek met Grim kwam de overgang rond. De zoon van voormalig topzwemster Annemarie Verstappen maakte 29 doelpunten in zijn twee seizoenen onder Grim. AZ-trainer John van den Brom gaf aan dat niemand bij de Alkmaarders twijfelde aan Janssen. „Iedereen was overtuigd. De directie, de technische staf en al helemaal onze scouting.”

Janssen ‘versierde’ bij zijn officiële debuut voor AZ in het heenduel met Istanbul Basaksehir na een klein kwartier een strafschop. De Turkse doelman Volcan Babacan kwam als een op hol geslagen hond zijn goal uit na een steekpass van Markus Hendriksen. Janssen ging bij de confrontatie gewillig naar het gras. Babacan kreeg rood van de Schotse scheidsrechter Kevin Clancy en Jop van der Linden benutte de toegekende penalty feilloos (1-0).

„De keeper kwam wild in. Ik moest springen voor mijn leven, maar op dit niveau hoort slimmigheid er denk ik ook bij”, zei Janssen grijzend. Van den Brom was het met zijn aanwinst eens. „Vincent heeft slim gebruik gemaakt van de situatie. Ondanks dat hij in mijn ogen niet werd geraakt, kan ik me heel goed voorstellen dat de scheidsrechter een penalty geeft. Ik heb die regels ook niet bedacht.”

Plots stond AZ er uitstekend voor. De Alkmaarse ploeg oogde ervoor onwennig en werd alleen gevaarlijk uit counters. Van den Brom bracht aan het begin van de tweede helft de van de Gold Cup teruggekeerde spits Aron Jóhannsson voor Joris van Overeem. De Amerikaan bracht meer voetbal in de ploeg en bleek uitstekend samen te kunnen spelen met Janssen.

Brabander Janssen, die zelf nog de 2-0 maakte, is een sterke aanvaller die graag fungeert als aanspeelpunt. Een welkome versterking, na de zomerse leegloop. Janssen was de topscorer in de voorbereiding en verdiende volgens zijn coach een basisplaats. Tegen de Turken verdedigde hij volop mee bij balverlies, soms met een onhandige overtreding als gevolg. „Dat is mijn spel”, gaf Janssen aan. „Ik toon altijd honderd procent inzet.”

Na 74 minuten ging het bord met nummer 18 omhoog. Het luide applaus en goedkeurende gejoel overstemden het fluitconcert uit het oranjegekleurde uitvak. Janssen verliet leeg geknokt het veld. „Van de Jupiler League naar de Europa League”, zei Janssen nog enigszins verbaasd. „Ik ben heel erg tevreden. Wat een mooie avond. Met een beetje geluk hadden we nog met 3-0 of 4-0 gewonnen. We zijn er nog niet, maar het is duidelijk dat we nu de favoriet zijn.”