Roosegaarde-toren zuigt ook R’damse lucht schoon

Steden zonder smog. Dat is het ideaalbeeld waar ontwerper Daan Roosegaarde naar streeft. In september wil hij beginnen met het bouwen van een toren in Rotterdam die de lucht in de stad moet zuiveren. Op Kickstarter is hij een crowdfundingactie begonnen om voor dit project 50.000 euro bijeen te brengen. (Gistermiddag was de stand 21.000 euro.)

De toren wordt ruim 7 meter hoog. Roosegaarde wil gebruikmaken van gepatenteerde technologie om de lucht te zuiveren. „We gaan de grootste luchtzuiveringsinstallatie ter wereld bouwen”, zegt Roosegaarde. „In feite gebruiken we dezelfde technologie die al in ziekenhuizen wordt gebruikt.” Het idee voor de Smog Free Tower ontstond tijdens een bezoek van Roosegaarde en zijn team aan Beijing. „Daar merkten we wat een enorm effect smog heeft op het dagelijks leven”, zegt Roosegaarde. Met dit proefproject wil hij het bestuur van steden als Beijing, Los Angeles, Parijs en Mexico City ervan overtuigen dat er iets te doen valt tegen smog.

En ook tegen afval. Want Roosegaarde wil de smogdeeltjes die de toren opzuigt verwerken in sieraden. „We maken er ringen van, die we gaan verkopen. Wie een ring koopt, ondersteunt daarmee het zuiveren van duizend kubieke meter vervuilde lucht. Voor mannen ontwerpen we smogvrije manchetknopen.” De Smog Free Tower kan in een vieze stad per dag voldoende smog opzuigen voor 3.500 ringen of manchetknopen.