Boete Delta Lloyd terecht, maar besluit over vertrek CFO moet over

De boete van bijna 23 miljoen euro die DNB aan Delta Lloyd heeft opgelegd is terecht, heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald. Het door de toezichthouder geëiste vertrek van financieel directeur Emiel Roozen is voorlopig echter van de baan.

Foto ANP / Sander Koning

De boete van bijna 23 miljoen euro die De Nederlandsche Bank (DNB) aan Delta Lloyd heeft opgelegd is terecht, heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald. Het door de toezichthouder geëiste vertrek van financieel directeur Emiel Roozen is voorlopig echter van de baan. De procedure op basis waarvan DNB dat besluit vorig jaar heeft genomen, moet opnieuw.

Eind vorig jaar legde DNB de hoogste boete uit haar geschiedenis op aan de verzekeraar, omdat die geld zou hebben verdiend aan handel op basis van vertrouwelijke informatie. Ook besloot de toezichthouder dat Roozen per 2016 weg moest. Uit een hertoetsingsprocedure zou gebleken zijn dat hij ongeschikt is voor de baan.

Delta Lloyd vocht beide besluiten aan bij de rechter, wat hoogst ongebruikelijk is voor een financiële instelling van dit formaat. De zaak wordt in de financiële wereld nauwlettend gevolgd, omdat die gaat over grenzen van de macht van de toezichthouder.

Geprofiteerd van vertrouwelijke informatie

In juni 2012 verkocht Delta Lloyd voor honderden miljoenen euro’s aan financiële instrumenten die de verzekeraar moesten indekken tegen renteschommelingen. Dit gebeurde in de aanloop naar een besluit van DNB om een vaste rekenrente in te voeren, die een lagere risicodekking mogelijk zou maken. Volgens DNB heeft Delta Lloyd toen geprofiteerd van vertrouwelijke informatie die van DNB afkomstig was.

De rechtbank in Rotterdam heeft de boete nu in stand gehouden. Het bedrag is iets verlaagd, van 22,8 miljoen naar 22,68 miljoen euro. De rechtbank heeft behalve de besluiten geen informatie gepubliceerd. Dat gebeurt aanstaande maandag, nadat de partijen de kans hebben gekregen om bij de rechtbank verzoeken in te dienen tot aanpassing van de tekst. Delta Lloyd en DNB wilden vanavond niet reageren. Guido Roth, advocaat van Roozen, is “tevreden dat de rechtbank heeft gezien dat de hertoetsingsprocedure niet goed is gegaan.”