Paul Jansen volgt Sjuul Paradijs op als hoofdredacteur van De Telegraaf

Paul Jansen wordt de opvolger van Sjuul Paradijs als hoofdredacteur van De Telegraaf.
Paul Jansen wordt de opvolger van Sjuul Paradijs als hoofdredacteur van De Telegraaf. Foto ANP / Robert Vos

Paul Jansen gaat per 1 september aan de slag als de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf. De politiek commentator werd anderhalve week geleden al voorgedragen voor die functie, maar nu hebben ook de directie en hoofdredactie daarmee ingestemd, zo meldt de krant vanmorgen. De 47-jarige Jansen wordt de opvolger van Sjuul Paradijs.

Jansen vervulde sinds zijn aanstelling in 1996 verschillende functies bij De Telegraaf. Aanvankelijk werkte hij op de buitenlandredactie, waarna hij in 1998 over het bedrijfsleven ging schrijven. Weer vier jaar later werd hij correspondent voor de krant in Indonesië, waarna hij in 2006 de overstap maakte naar de Haagse redactie.

‘Bewonderd, gehaat en gevreesd’

Op het Binnenhof groeide Jansen uit tot een “bewonderd, gehaat en gevreesd” journalist, zo schreven NRC-redacteurs Wilfred Takken en Emilie van Outeren twee weken geleden:

“Voor bewoners van het Binnenhof begint de dinsdagochtend standaard met de column van politiek commentator Paul Jansen in De Telegraaf. […] Want de artikelen van Jansen bevatten altijd een scherpe analyse en vaak nieuws dat nog nergens anders is verschenen. Wat Jansen schrijft kan het gesprek en het humeur van de week bepalen.”

Niet de eerste keuze

Toch was Jansen mogelijk niet de eerste keuze voor de functie van hoofdredacteur. Volgens Quote had de redactie aanvankelijk misdaadjournalist John van den Heuvel op het oog voor die baan. Van den Heuvel zou het echter te druk hebben met het maken van televisieprogramma’s, aldus het zakenblad.

Bij De Telegraaf staat Jansen nu een flinke klus te wachten, aangezien hij waarschijnlijk mensen moet ontslaan en hervormingen moet doorvoeren. Het bedrijf achter de krant, TMG, wil snel in de kosten snijden. Want de krant krimpt, zowel op het gebied van advertentie-inkomsten als het aantal abonnees.

Op de redactie kunnen die plannen op weinig bijval rekenen. Ook de vorige hoofdredacteur Sjuul Paradijs kon zich niet vinden in het voornemen om de krant op te splitsen in losse katernen. Na een hoog opgelopen conflict met de hoofdredactie stapte hij daarom in mei van dit jaar op. De redactie kwam daarop in opstand.