Palestijnse peuter levend verbrand bij aanslag kolonisten

Duizenden Israëlische militairen zijn naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd, deels uit voorzorg.

Een Palestijnse peuter van anderhalf jaar oud is vannacht om het leven gekomen nadat Joodse kolonisten zijn huis in Duma op de Westelijke Jordaanoever in brand hadden gestoken. De ouders en de broer van het kind zijn nog in kritieke toestand. Op het huis was Hebreeuwstalige graffiti aangebracht met termen als ‘wraak’ en ‘lang leve de Messias’. Premier Netanyahu heeft de aanslag veroordeeld als een „daad van terreur”.

De aanslag past in een patroon van kolonistengeweld tegen Palestijnen in door Israël bezet gebied. Volgens de Verenigde Naties hebben kolonisten dit jaar al 120 keer Palestijnen aangevallen op de Westelijke Jordaanoever, de laatste tijd ook geregeld door brand te stichten en graffiti te spuiten. Deze maand werden twee kolonisten veroordeeld voor brandstichting in een Joods-Arabische school in Jeruzalem. Twee anderen zijn deze week aangeklaagd voor het laten afbranden van de Broodvermenigvuldigingskerk in Noord-Israël.

Israël zet vandaag duizenden soldaten in op de bezette Westelijke Jordaanoever, zowel om de verdachten van de brandstichting op te sporen als wegens de verwachte onrust na het vrijdagmiddaggebed. Uit voorzorg mogen islamitische mannen onder de vijftig jaar de Tempelberg in Oost-Jeruzalem niet op. De fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas heeft opgeroepen tot wraak.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft gezegd dat de Israëlische regering „volledig verantwoordelijk” is voor de aanslag op het Palestijnse gezin. „Door verder te gaan met het goedkeuren van nederzettingen en te ageren tegen Palestijnse aanwezigheid heeft de Israëlische regering de weg geplaveid voor deze wrede daad”, zegt de PA.

Het is niet uitzonderlijk dat Netanyahu de aanslag in stevige termen veroordeelt; eerder deed hij dit bijvoorbeeld nadat in 2014 de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khdeir levend in brand was gestoken. Wel is het opvallend dat hij alleen reageert op dit soort aanslagen als er doden bij vallen. De PA noemt de aanslag „een direct gevolg van decennia van straffeloosheid die de Israëlische regering hanteert ten aanzien van kolonistenterreur”.