Digitalisering sciencefictionmagazines

De universiteitsbibliotheek van Iowa mocht in 2012 in de handjes knijpen: met The Hevelin Collection kreeg het ruim tienduizend door fans gemaakte sciencefiction-magazines in haar bezit. Vorige maand begon hun gigantische digitaliseringsproject. Na het scannen worden de fanzines getranscribeerd (door vrijwilligers, ook sciencefictionfans) en samengevoegd tot vrij toegankelijke tekstdatabase.

The Hevelin Collection is vernoemd naar Amerikaan James L. ‘Rusty’ Hevelin (1922-2011), vanaf de jaren veertig een bekende sciencefiction-fan. Hij was bevriend met invloedrijke sf-auteurs zoals Robert Heinlein en Isaac Asimov, en oprichter van sf-conferenties in thuisstaat Iowa. Zijn archief levert niet alleen een bijdrage aan de al bestaande sciencefictionkennis bij de universiteit, maar geeft volgens bibliothecaris Laura Hampton ook „een inkijk in de fancultuur en de ontwikkeling van het sciencefictiongenre”.

Wil je een fanzine inkijken, dan zul je voorlopig naar een bieb moeten. Veel van de documenten stammen van na 1922 en zijn nog geen publiek domein, online de blaadjes bekijken kan pas na toestemming van de auteur. Tot die tijd toont de blog hevelincollection.tumblr.com ontdekkingen, zoals omslagtekeningen waarop kunstenaars hun visie geven op H.P. Lovecrafts monster Cthulhu.