Brussel duikt in overname TNT Express door FedEx

De overname van het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express door het Amerikaanse FedEx stuit mogelijk toch op bezwaren van Brussel.

Het logo van FedEx en TNT tijdens een persconferentie omtrent de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx.
Het logo van FedEx en TNT tijdens een persconferentie omtrent de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx. Foto: ANP / Koen van Weel

De overname van het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express door FedEx stuit mogelijk toch op bezwaren van Brussel. De Europese Commissie vreest dat er te weinig concurrentie overblijft door de deal, en is daarom een ‘diepgaand onderzoek’ gestart.

Als FedEx en TNT samensmelten, blijven er nog drie grote bedrijven over die internationaal pakketten bezorgen in Europa. Naast FedEx zijn dat het eveneens Amerikaanse UPS en het Duitse DHL. Om zeker te weten dat de prijzen voor consumenten en zakelijke klanten hierdoor niet stijgen, wil de commissie uitgebreider onderzoek doen.

Uit een verkennend onderzoek blijkt volgens de commissie dat er mogelijk te weinig concurrentie overblijft op een aantal markten voor internationale spoedzendingen en voor het verzenden van kleine pakketjes naar buiten de Europese Unie. De commissie benadrukt - zoals gewoon is - dat het feit dat er een diepgaand onderzoek is ingesteld niet betekent dat de conclusie ook zal zijn dat er te weinig concurrentie overblijft.

Overname UPS geblokkeerd

Twee jaar geleden liep de overname van TNT door UPS nog stuk door het uitblijven van groen licht van de Europese Commissie. Bij de aankondiging van de fusie in april lieten TNT en FedEx echter weten dat de “kans groot is” dat de deal nu wel slaagt.

Volgens de partijen zijn er nu namelijk maar twee echt grote partijen in Europa (DHL en UPS) en komt daar door de overname van 4,4 miljard euro een derde bij. Topman David Bronczek destijds:

“Er komt dus meer concurrentie, zoals de commissie wil. Dat is goed voor de klanten.”