Netwerkbedrijf Alliander verwacht verdere toename ‘zelfopwekkers’

Netwerkbedrijf Alliander ziet het aantal klanten dat zelf duurzame elektriciteit opwekt steeds verder oplopen. Telde het bedrijf een jaar geleden nog ruim 63.000 klanten die met zonnepanelen in de weer waren. Nu zijn dat er ruim 88.000.

Alliander distribueert stroom en gas in een groot deel van het land. Het bedrijf heeft 3,1 miljoen stroomklanten. Volgens Alliander is de opkomst van het ‘zelf opwekken’ van elektriciteit al een paar jaar aan de gang en valt nog een grote groei te verwachten.

Alliander heeft in het eerste halfjaar iets meer winst geboekt bij een lagere omzet, zo maakte het bedrijf vanmorgen bekend. De resultaten werden sterk beïnvloed door het vrijvallen van een financiële voorziening.

Het resultaat na belastingen steeg op jaarbasis met ruim 3 procent naar 161 miljoen euro. Exclusief bijzondere posten bleef de winst nagenoeg gelijk. De omzet liep licht terug, van 786 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar tot 777 miljoen euro. Dit had te maken met lagere tarieven die door toezichthouder ACM zijn vastgesteld.

Alliander was de afgelopen maanden druk met de voorbereidingen van de ruil van een aantal regionale netwerken met die van branchegenoot Enexis. Alliander zal netten van Enexis in Friesland en de Noordoostpolder kopen en het verkoopt zijn eigen netten in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant.

Alliander is in april gestart met het aanbieden van zogenoemde slimme energiemeters. Daarmee kunnen klanten preciezer inzicht krijgen in hun energieverbruik en dat desgewenst aanpassen. Er zouden inmiddels 115.000 meters zijn geïnstalleerd bij Alliander-klanten. (ANP)