Nederlandse brouwers exporteren recordhoeveelheid bier

De Heineken brouwerij in Zoeterwoude.
De Heineken brouwerij in Zoeterwoude. Foto ANP / Koen van Weel

Nederlandse brouwerijen hebben vorig jaar meer bier geëxporteerd dan ooit tevoren. Ze verkochten in 2014 samen voor een kleine 1,6 miljard euro aan bier in het buitenland, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland is daarmee opnieuw de op een na grootste bierexporteur ter wereld, na Mexico.

Vooral in Verenigde Staten vond Nederlands bier gretig aftrek. Maar liefst 37 procent van de totale bierexport ging naar dat land. Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de grootste afnemers van onder meer Heineken, Amstel en Bavaria. Twee derde van al het uitgevoerde bier gaat naar landen buiten Europa.

Mexico opnieuw de grootste

Ondanks het nieuwe exportrecord blijft Nederland tweede als het gaat om de uitvoer van bier. De grootste exporteur is namelijk opnieuw Mexico, dat vorig jaar voor meer dan 1,8 miljard euro aan bier over de landsgrenzen verkocht. Ook de Mexicanen verkopen vooral veel bier aan de VS, weet het CBS.

Mexico staat al vier jaar op rij te boek als de grootste exporteur van bier, een positie die het grotendeels dankt aan twee grote brouwerijen. Een daarvan is Modelo, brouwer van onder meer Corona. De andere is de voormalige bierdivisie van Femsa - waar Sol wordt gemaakt – die sinds 2011 in handen is van Heineken.

Tot Mexico de macht greep was Nederland nog de belangrijkste exporteur van bier. Tussen 2006 en 2011 bleef de uitvoer van Nederlands bier echter ongeveer gelijk, terwijl Mexicaanse brouwers sinds 2008 juist elk jaar meer bier zijn gaan verkopen. Toch voert Nederland nog steeds veel meer bier uit dan Duitsland en België, de nummers drie en vier.