NAVO gaat Iraakse leger trainen in strijd tegen IS

Iraakse militairen nemen gevechtsposities in met nieuwe wapens van Amerikaanse makelij.
Iraakse militairen nemen gevechtsposities in met nieuwe wapens van Amerikaanse makelij. Foto: AP

De NAVO-lidstaten zijn het eens over een plan om het Iraakse leger te hervormen en te trainen. Dat meldt de NAVO in een verklaring op zijn site.

Het nieuwe trainingsprogramma kijkt onder meer naar hoe Irak zijn veiligheidsdiensten beter kan inzetten, hoe er met cybercriminaliteit moet worden omgegaan en hoe het leger meer slagkracht kan krijgen. Er komen trainingskampen in Turkije en Jordanië.

NAVO terughoudend in strijd tegen IS

In december vroegen de Iraakse autoriteiten de NAVO om hulp bij het trainen en opnieuw opbouwen van het leger. Het verzoek uit Bagdad kwam na de snelle opmars die terreurgroep Islamitische Staat (IS) kon maken in grote delen van het land.

Momenteel voert een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uit op IS-doelen in Noord-Irak. De NAVO heeft zich als organisatie nog niet intensief met het conflict bemoeid.

Het is niet de eerste keer dat de NAVO een rol speelt in het opbouwen van de Iraakse krijgsmacht. In 2011 werd al een NAVO-team teruggetrokken dat Iraakse militairen trainde. Er kon toen geen overeenstemming worden bereikt over de aanwezigheid van NAVO-troepen in Irak.