Mozilla boos over Edge als standaardbrowser in Windows 10

Mozilla is niet blij met de keuze van Microsoft om de browser ‘Edge’ in het deze week geïntroduceerde besturingssysteem Windows 10 als standaardbrowser in te stellen. Dat meldt Mozilladirecteur Chris Beard in een open brief gericht aan Microsoft-topman Sadya Nadella. Microsoft kreeg eerder grote boetes van de Europese Commissie omdat het Windowsgebruikers de eigen browser opdrong.

Logo Mozilla Firefox
Logo Mozilla Firefox Foto: Wikipedia

Mozilla is boos over de keuze van Microsoft om de Microsoftbrowser ‘Edge’ in het deze week geïntroduceerde besturingssysteem Windows 10 als standaardbrowser in te stellen. Dat meldt Mozilladirecteur Chris Beard in een open brief gericht aan Microsoft-topman Satya Nadella.

Edge is na Internet Explorer de nieuwe browser van Microsoft. Consumenten die Windows 10 installeren, krijgen automatisch Edge als standaardbrowser geïnstalleerd. Ook als zij daarvoor een andere browser hadden ingesteld, zoals Chrome (van Google) of Firefox (van Mozilla). Beard:

“De update lijkt ontworpen om de keuze die uw consumenten hebben gemaakt over de internetervaring die zij willen weg te gooien, en het te vervangen voor de internetervaring die Microsoft wil dat zij hebben.”

Beard schrijft dat hij al eerder in contact is geweest met Microsoft over de kwestie. Omdat een reactie van het softwarebedrijf uitbleef, richt hij zich nu tot Nadella in een open brief. Om Chrome of Firefox weer als standaardbrowser in te stellen, moeten consumenten een aantal stappen ondernemen, die voor weinig technisch onderlegde consumenten volgens Mozilla niet vanzelfsprekend zijn.

Eerdere boetes voor Microsoft

De keuze van Microsoft om Edge als standaardbrowser in te stellen is opmerkelijk. Het bedrijf kreeg nog in maart 2013 een boete van 561 miljoen euro opgelegd, omdat het Europese consumenten geen vrije keuze had gegeven voor een internetbrowser. Vijftien miljoen consumenten hadden geen keuzescherm te zien gekregen, waarin consumenten naast Explorer ook kunnen kiezen voor concurrenten als Firefox en Chrome. Microsoft had met de Europese Commissie afgesproken dat gebruikers van Windows 7 een keuzescherm zouden krijgen met ook andere concurrerende browsers.

Sinds 2009 mag Microsoft van de Europese Commissie in Windows niet langer alleen de eigen browser aanbieden. Zo wilde Brussel voorkomen dat de softwaregigant zijn dominante marktpositie misbruikt.