VN-tribunaal weer op agenda als onderzoek rond is

AMSTERDAM. Een VN-tribunaal voor de vliegramp met de MH17 komt dit najaar ten tweede male op de agenda van de Verenigde Naties. Wanneer het eerste onderzoeksrapport over de oorzaak van de crash gereed is, willen de vijf landen wier voorstel woensdag in de Veiligheidsraad werd geblokkeerd door een Russisch veto, een nieuwe poging doen. Maleisië, Nederland, Australië, Oekraïne en België hopen dat Rusland tegen die tijd geen argumenten heeft om een VN-tribunaal te verwerpen. Moskou onderbouwde zijn veto deze week met het argument dat een VN-tribunaal „prematuur” is zolang het, door Nederland geleide onderzoeksteam zijn werk niet heeft afgerond en er geen zicht is op mogelijke verdachten. „Over twee maanden hebben we het finale en ultieme rapport. Wat zegt Rusland dan”, aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Ook de Verenigde Staten voeren de druk op Rusland verder op met extra sancties. Omdat de Russen die via dochterbedrijven en familieleden omzeilen, hebben de VS nu bijvoorbeeld de zoon van vastgoedmagnaat Boris Rotenberg (een jeugdvriend van president Poetin) en verschillende kleinere banken op de zwarte lijst hebben gezet. Ook een fabriek in Izjevsk, de stad waar de kalasjnikovs worden geproduceerd, staat op de lijst. (NRC)