Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Maleisië: vliegtuigonderdelen zijn van Boeing 777

De vliegtuigonderdelen die op het strand van het eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn gevonden, zijn afkomstig van een Boeing 777. Dat hebben de Maleisische autoriteiten zojuist bevestigd. De anderhalf jaar geleden verdwenen vlucht MH370 was van dit type.

Bron: EPA / Raymond WaeTion

De vliegtuigonderdelen die op het strand van het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn gevonden zijn afkomstig van een Boeing 777. Dat hebben de Maleisische autoriteiten zojuist bevestigd. De anderhalf jaar geleden verdwenen vlucht MH370 was van dit type.

De autoriteiten baseren zich op nummers die zijn gevonden op de gevonden onderdelen. “Deze informatie is afkomstig van Malaysia Airlines. Zij hebben het mij verteld”, zei de Maleisische staatssecretaris van Transport Abdul Aziz Kaprawi tegenover persbureau AFP.

De kans is groot dat de stukken inderdaad afkomstig zijn van de verdwenen Malaysia Airlines-vlucht 370, vertelde vliegtuigdeskundige Benno Baksteen eerder:

“Behalve de MH370 zijn slechts twee andere Boeing 777’s verongelukt: in 2008 bij de nadering in Londen Heathrow (geen slachtoffers) en in 2013 bij de landing in San Francisco (drie doden). Daarnaast is er één neergeschoten, MH17, en is er een geparkeerde verloren gegaan, in Kairo in 2011.”

MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China). Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan, op zo’n 1800 kilometer van de zuidwestkust van Australië. Van de passagiers kwamen 153 mensen uit China.

Réunion ligt vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie, ten oosten van Madagaskar. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

Beeld NRC / RB. Bron: BBC, NOAA

Beeld NRC / RB. Bron: BBC, NOAA

De vliegtuigonderdelen zijn niet de enige zaken die de afgelopen dagen zijn gevonden die in verband zouden kunnen worden gebracht met de MH370. Vanochtend werden er twee plastic flesjes gevonden op het strand van Réunion met daarop Indonesische en Chinese teksten. Gisteren werd een koffer gevonden.

Correctie: in dit bericht stond dat het bevestigd was dat het om de verdwenen vlucht MH370 ging. Dat is niet juist.