‘Kamer wil af van bedenktijd na aangifte zedendelict’

Foto ANP/Roos Koole

Slachtoffers van seksueel geweld moeten, als het aan een Kamermeerderheid ligt, sneller aangifte kunnen doen. VVD en PvdA hebben hierover Kamervragen gesteld aan minister Ard van der Steur van Justitie.

Nu geeft de politie de slachtoffers na een informerend gesprek standaard twee weken bedenktijd waarna ze daadwerkelijke aangifte kunnen doen. De politie stelt dat dit niet is omdat de aangifte niet serieus wordt genomen, maar omdat het psychologisch zwaar kan zijn voor de slachtoffers daar hun ervaring tot in detail in de rechtszaal openbaar worden behandeld.

Toch vinden VVD en PvdA het geen goede zaak als dit leidt tot het nalaten van aangiften, schrijft het AD. Volgens cijfers van het CBS zou slechts een derde van de meldingen van een zedendelict leiden tot aangifte. Maar dit kan er ook mee te maken hebben, dat aangiften soms vals blijken te zijn.

PvdA-Kamerlid Marith Rebel zegt in de krant dat het haar doet denken aan de van verkrachting beschuldigde Bill Cosby:

“Hoe lang duurde het niet voordat zijn slachtoffers serieus werden genomen? Als je het zeker weet, moet je meteen aangifte kunnen doen.”

Columniste Rosa Timmer van Dagblad van het Noorden en Hadjar Benmiloud van Metro schreven onlangs over hun ervaring bij het doen van aangifte van een zedenmisdrijf.

Uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg, de Universiteit Maastricht, Rutgers WPF en Soa Aids Nederland bleek van de week dat ruim 40 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar ooit een onvrijwillige seksuele ervaring heeft gehad. Voor jonge mannen is dat ruim 20 procent.