Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Deze man bood zijn moeder (84) te koop aan op Marktplaats. Prijs: Bieden

“Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner.” Zo begint Jan Tel de advertentie op Marktplaats waarmee hij zijn moeder “te koop” aanbiedt.

Mevrouw Tel en meneer Klaassen.
Mevrouw Tel en meneer Klaassen. Foto Jan Tel

Deze zomer verschijnt in NRC een reeks bijzondere Marktplaatsverhalen. Dit is aflevering 1.

“Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner.” Zo begint Jan Tel de advertentie op Marktplaats waarmee hij zijn moeder “te koop” aanbiedt.

Wat is de situatie?

De partner van zijn 84-jarige moeder heeft Alzheimer en woont in een tehuis. Van liefde voor hem is nog altijd sprake, zegt Tel tegen NRC, maar het is niet wederzijds.

“En mijn moeder is niet het type dat het leven aan zich voorbij laat gaan. Ze is nog steeds een kwieke meid die iedere kans grijpt om op reis te gaan, maar ik merkte dat ze daarbij een partner mist.”

Op datingsite Relatieplanet doet hij zich voor als zijn moeder. Al snel wordt hij gek van allerlei “niet geheel-sporende jongemannen die een overrijpe vrouw wel zien zitten”. Er valt geen enkele normale man van rond de 80 jaar te scoren, zegt hij.

Waar is mevrouw Tel naar op zoek?

Een greep uit de verlanglijst van zijn moeder, met kwaliteiten waaraan de man moet voldoen:

  • Een galante man waarbij je je een beetje vrouw voelt
  • Geen dikke buik!
  • Geen roker. (“Is niet gelukt.”)
  • Niet lomp in de kleren.
  • Een dierenvriend.

Nadat hij twee maanden lang “oversekste mannen” heeft afgewimpeld, verwijdert Tel het account bij Relatieplanet. Heeft hij het verkeerde platform gekozen of zijn er simpelweg “geen leuke mannen te vinden in de winter van hun leven”, vraagt hij zich af. Tel:

“Inmiddels werd mijn moeder er niet vrolijker op. Haar minder geslaagde karaktereigenschappen begonnen de overhand te nemen: ze probeerde mijn zusters te verplichten om minimaal één keer in de twee weken op bezoek te komen, maar dat schoot bij mijn zusters in het verkeerde keelgat. Vervolgens moest ik dat geklaag weer aanhoren. Toen nam ik een radicaal en impulsief besluit: ik opende Marktplaats, logde in en zette mijn moeder erop.”

De Marktplaatsadvertentie van Jan Tel, waarin hij zijn moeder aanbiedt

De Marktplaatsadvertentie van Jan Tel, waarin hij zijn moeder aanbiedt. Foto via Jan Tel

Met de billen bloot

Tot zijn verbazing, stroomt de ene na de andere leuke reactie binnen. Dus Tel moet met de billen bloot, want zijn moeder weet niets van deze actie. Gelukkig vat ze het sportief op. En ze kiest voor Henk:

De reactie per mail van Henk

De reactie per mail van Henk. Screenshot via Jan Tel

Tel stuurt hem een mailtje en dezelfde avond hangt Henk aan de telefoon. Daarna stuurt Henk een foto, belt nog eens en er wordt een afspraak gemaakt tussen de twee bejaarden. Hun eerste date is in een hotel in de bossen.

“Dat is nu twee jaar geleden. De twee zijn nog altijd samen en elke keer als ik mijn moeder spreek, klinkt het alsof ze de gelukkigste tijd van haar leven beleeft. Ze maken nu plannen om samen naar Australië en Nieuw-Zeeland te reizen.”

Mevrouw Tel en meneer Klaassen.

Mevrouw Tel en meneer Klaassen. Foto Jan Tel

Lees de volgende afleveringen elke week in NRC.
(Ook een bijzonder Marktplaatsverhaal? Gebruik de knop ‘Mail redacteur’ onderaan dit artikel en deel je verhaal.)