Janneke Vreugdenhil Gamba’s geflambeerd met pastis

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Ik ben een groot liefhebber van een glas pastis, maar er hoort nu eenmaal een Frans terrasje en dito zonnetje bij. En dus blijft die meegenomen fles thuis toch weer in de kast staan. Gelukkig kun je met pastis behoorlijk leuke dingen doen in de keuken. Zoals gamba’s flamberen. Een vrolijk, zomers recept van Mimi Thorisson ter afsluiting van onze Frankrijkmaand.

Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op halfhoog vuur. Smoor hierin de sjalotten en knoflook in circa 3 minuten glazig. Draai het vuur hoger, voeg de gamba’s toe en bak ze 3-4 minuten tot ze ondoorschijnend zijn, schep ze halverwege de tijd om. Voeg de pastis toe. Neem een lucifer en steek daarmee rustig het stoofvocht aan om de gamba’s te flamberen (let op: afzuigkap uit!) en schud de pan heen en weer tot het vuur dooft. Voeg de witte wijn toe en laat deze in 2-3 minuten inkoken. Roer de tomaatjes door de saus, breng op smaak met zout en peper en roer alles door elkaar. Draai het vuur halfhoog, roer de boter door de saus en voeg de piment d’Espelette toe. De saus moet glanzen en de gamba’s moeten goed gaar zijn. Schep het gerecht in een grote schaal en bestrooi met bieslook. Serveer met (Franse) frietjes.