Hij tekende Duck en Reve

Dick Matena - Getekend leven
Dick Matena - Getekend leven

Een man in futuristisch wit waadt door een atmosfeer van harde zuurstokkleuren. Hij zakt weg, uitgelachen door een pesterige voice-over, maar beseft dat het een illusie is. Zijn vriendin gilt als ze hem ziet, want ook zij hallucineert en ziet hem als monster. Deze scène, een pagina uit de sciencefictionstrip Virl uit 1979, van tekenaar Dick Matena, hangt fors uitvergoot aan de muur op Getekend leven, de aan hem gewijde overzichtsexpositie in Museum Meermanno in Den Haag.

Matena (1943) is voornamelijk bekend van zijn boekverstrippingen van Reve, Wolkers en Elsschot. Deze tentoonstelling in boekenmuseum Meermanno in Den Haag laat zien hoe duizelingwekkend veelzijdig Matena eigenlijk is. De strip Virl was eind jaren zeventig zijn eerste stap richting een eigen stijl, die eerst kaal en naturalistisch was. Gaandeweg veranderde die in een steeds realistischere, gedetailleerdere werkwijze. Tegelijk bleef Matena op vele vlakken en in vele stijlen tegelijk werken, van zijn bijdragen aan Donald Duck tot aan zijn geschilderde stripalbums van Storm. Keurige tekeningen van Joop ter Heul voor meisjesblad Tina wisselde hij af met stoute plaatjes voor Rooie Oortjes. Van al die albums liggen er voorbeelden in de vitrines. Zijn experimenten met strips voor volwassenen waren van redelijk korte duur. Toch wil je ook die uitstapjes in creatieve vrijheid, zoals Virl, na deze aanstekelijke expositie graag gaan lezen.