Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Het Koningslied kostte 550.000 euro - waar ging dat geld aan op?

Vandaag bleek dat de productie van het Koningslied 550.000 euro heeft gekost. Vier ton meer dan eerder werd verkondigd door de Nederlandse publieke omroep (NPO). Waar ging dat geld aan op?

Een groep BN'ers met op de voorgrond componist John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied.
Een groep BN'ers met op de voorgrond componist John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. Foto: ANP/ Koen van Weel

De dag die je wist dat ging komen… Weet je nog, het Koningslied? De productie van het omstreden lied dat was gemaakt voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander heeft 550.000 euro gekost. Vier ton meer dan eerder werd verkondigd door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat blijkt uit de jaarrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging, die onder de aandacht is gekomen door berichtgeving in De Telegraaf. Waar ging dat geld aan op?

De artiesten werkten gratis, zaalhuur Ahoy niet gefactureerd

In ieder geval niet aan de artiesten: zij hebben kosteloos aan de productie meegewerkt. Componist John Ewbank zegt tegenover De Telegraaf dat hij geen factuur heeft gestuurd voor het gebruik van de studio. Stadion Ahoy in Rotterdam, waar op de dag van de inhuldiging het lied gezongen is, heeft geen kosten voor de zaalhuur in rekening gebracht.

Wel zijn er zogeheten “out-of-pocket-kosten” voor het gebruik van het stadion gefactureerd, meldt een woordvoerder van Ahoy. “Denk aan kosten als energie, beveiliging, EHBO, brandweer, technisch personeel en schoonmaak.” Om wat voor bedrag het gaat, wil Ahoy niet prijsgeven. “Maar het gaat in ieder geval om een fractie van die 550.000 euro.”

NPO: eerder was er ‘niet naar gevraagd’

In de jaarrekening staat niet uitgewerkt waaraan het geld precies is uitgegeven. Volgens een woordvoerder van de NPO zou het gaan om “de productie van het Koningslied, de app, de videoclip en het totstandbrengen van de liveverbinding”. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat “onder meer kosten zijn gemaakt voor studiohuur en kosten in verband met de activiteiten in en om Ahoy”. De RVD laat weten dat meer gedetailleerde informatie volgt zodra deze beschikbaar is.

Verder meldt de RVD dat de fondsen van het Comité zijn geworven bij “hoofdzakelijk private partijen”. “Er zijn voor zover bekend geen financiële bijdragen van de Rijksoverheid geweest”, aldus de RVD. Het Comité zelf is intussen ontbonden.

Opmerkelijk is verder dat de NPO eerder tegen Elsevier heeft gezegd dat het 150.000 euro had uitgegeven voor de productie van het Koningslied, betaald uit het potje ‘onvoorziene kosten’. Een woordvoerder van NPO bevestigt nu dat het naast de eerder genoemde 150.000 euro inderdaad 400.000 euro “of zoiets” van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ontvangen. Dit bedrag werd eerder niet genoemd, “omdat er niet naar was gevraagd”. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de vraag waarom er eerder sprake was van 150.000 euro en nu van 550.000 euro.

Grappen

De inhuldiging van Willem-Alexander vond alweer meer dan twee jaar geleden plaats, op 30 april 2013. Het lied leidde destijds tot grote controverse. Op sociale media buitelden mensen over elkaar heen om hun - doorgaans negatieve - mening over het lied te verkondigen. Dan waren er nog de vele taalfouten in het lied - die minister van Onderwijs Jet Bussemakers aanvankelijk wilde corrigeren, maar later bleek dat een ‘grap’.

Neerlandicus Wim Daniëls legt bij Pauw & Witteman uit wat er in taalkundig opzicht zoal schort aan het Koningslied:  

De ophef rondom het liedje zorgde voor vele parodieën en leverde uiteindelijk ook internationale aandacht op.

De mannen van De Snijtafel fileren het Koningslied:

En er volgde een ‘alternatief Koningslied’ van twee studenten uit Utrecht, dat een stuk populairder werd dan het officiële Koningslied:

Ook vandaag zorgt het nieuws over de kosten van het Koningslied weer voor vele grappen op Twitter:

Twitter avatar writherazazel Azazel van den Berg De koning heeft kennelijk die 550.000 euro uitbetaald gekregen als schadevergoeding voor het aanhoren van dat verschrikkelijk #koningslied
Twitter avatar renevanm Rene van Meurs Die €500.000 voor dat #Koningslied, dat is gebruikt voor slachtofferhulp voor de mensen die er naar hebben geluisterd, neem ik aan?
Twitter avatar bpschut Bart Schut De strijkstok die je wist dat zou komen. #koningslied
Twitter avatar HuubBellemakers Huub Bellemakers We hebben voor minimaal een miljoen euro gelachen om het Koningslied. De verbindende factor van dat lachen is onbetaalbaar