Turkije vervolgt succesvolle Koerdenleider om ‘opruiing’

Selahattin Demirtas
Selahattin Demirtas Foto EPA

AMSTERDAM. In Turkije is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de leider van de pro-Koerdische HDP. Selahattin Demirtaszou tijdens protesten in oktober burgers hebben opgeruid en bewapend tegen de weigering van Turkije om de verdedigers van de Syrisch-Koerdische stad Kobani te hulp te komen. De HDP-leider kan 24 jaar gevangenisstraf krijgen. Dat hebben Turkse kranten gisteren gemeld. De HDP was zeer succesvol in de parlementsverkiezingen in juni, waarin de partij 80 zetels won en daarmee president Erdogans AKP een absolute meerderheid onthield. Sinds Ankara vorige week besloot weer in de aanval te gaan tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), heeft Erdogan HDP-parlementariërs in verband gebracht met de PKK. Hij heeft het parlement opgeroepen hun immuniteit op te heffen zodat ze kunnen worden vervolgd. Volgens analisten mikt Erdogan op vervroegde verkiezingen in november waarin de HDP mogelijk de kiesdrempel niet meer zou halen. (NRC)