Jouw gestolen identiteit wordt doorverkocht voor een paar tientjes

foto iStock

Jaarlijks worden er miljoenen identiteitsgegevens gestolen door kwaadwillende hackers die infiltreren bij banken, verzekeringsmaatschappijen of winkelketens - creditcarddata, persoonsnummers, bankgegevens die allemaal in handen komen van cybercriminelen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zijn in Nederland elk jaar tienduizenden burgers slachtoffer van identiteitsfraude door middel van phishing of pharmingtwee veelgebruikte hackmethodes.

Maar wat gebeurt er vervolgens met al die gestolen gegevens? Die worden verkocht op het deep dark web.

Zakenwebsite Quartz onderzocht het afgelopen jaar wat de gemiddelde prijs is die hackers ervoor krijgen. Met darkwebzoekmachine Grams achterhaalden ze zo’n zeshonderd te koop aangeboden identiteiten.

AlphaBayHealth
AlphaBay: een schimmige versie van Marktplaats waar louche internetgebruikers drugs, wapens en gestolen identiteiten kunnen kopen.

De gemiddelde prijs die ervoor betaald wordt? 21 dollar en 35 cent (€19,30). Maar die kan sterk verschillen. Sommige identiteitsgegevens kosten slechts 1 dollar, terwijl de duurste die ze tegenkwamen 450 dollar was. De prijs is onder meer afhankelijk van hoe betrouwbaar de verkoper is (ja, ook al is het een hacker) en de volledigheid van de informatie (creditcardnummer? Bankgegevens? Persoonsnummer?). Met de gestolen gegevens kunnen hackers vervolgens een heleboel voor elkaar krijgen, zoals prijzige leningen afsluiten voor auto’s of huizen.

Onder zeshonderd onderzochte gestolen persoonsgegevens, kwam Quartz deze prijzen tegen:

    • Guus Ritzen