‘Geert Wilders koopt nepvolgers op Twitter’

Dat stond onder meer op weblog Sargasso.nl

De aanleiding

Geert Wilders speelt een beetje met de regels van Twitter. Hij volgt niemand en reageert ook niet op mede-Twitteraars. Toch heeft hij 637.000 volgers. Dat is minder dan Marco Borsato (735.000) of Wesley Sneijder (3,4 miljoen), maar meer dan de gehele bevolking van Rotterdam.

Maar Twittervolgers zijn te koop. Op onder meer weblog Sargasso.nl wordt gesuggereerd dat de PVV-voorman, of iemand anders voor hem, onlangs duizenden volgers heeft gekocht en zo aan zijn hoge volgersaantal komt. De kop boven het blog op Sargasso: ‘Geert Wilders koopt nepvolgers op Twitter’.

Waar is het op gebaseerd?

Geert ‘@geertwilderspvv’ Wilders had op 15 juli 632.000 volgers. Twee weken eerder had hij er nog 436.000. Wie door zijn volgers bladert ziet veel ‘eitjes’, accounts zonder foto, zonder tweets en zonder eigen volgers – nepvolgers, aangemaakt om spam te verspreiden, of alleen om een volgersaantal aan te dikken.

Dat noemt blogger Stephan Okhuijsen op Sargasso ‘verdacht’. Met behulp van een paar online tools concludeert hij dat driekwart van de volgers van Wilders nep is, en dat hij de meeste volgers in de afgelopen maand heeft gekregen. Okhuijsen schrijft: „Alles wijst erop dat Geert Wilders volgers gekocht heeft. Of dat er voor hem volgers gekocht zijn.”

En, klopt het?

De woordvoerder van de PVV-fractie reageert niet op mails en neemt de telefoon niet op, en ook Geert Wilders reageert niet.

Bij Sargasso past Okhuijsen de kop boven zijn blog aan na onze vragen: ‘Geert Wilders plotseling 200.000 volgers rijker’ staat er nu, want dat Wilders volgers heeft gekocht kan hij „onvoldoende hard maken”.

Een woordvoerder van Twitter in de Benelux raadt tools aan die het aantal nepvolgers volgens haar goed analyseren: Coosto en Twitteraudit.

Twitteraudit gebruikte Sargasso ook al. Als wij het proberen komen we zelfs op nog iets meer nepvolgers bij Wilders. Het programma bekijkt na betaling van vier dollar de 5.000 laatste volgers van een gebruiker. Meer volgers kan het niet bekijken, dat laat het systeem van Twitter (de ‘api’) niet toe. 5.000 is niet zo representatief voor de bijna 640.000 volgers van Wilders, zeker omdat het geen aselecte steekproef is, maar alleen de laatsten.

Een andere tool, Statuspeople.com, berekent dat 83 procent van Wilders’ volgers nep is, maar ze zeggen niet hoe hun tool werkt.

Coosto dan, een Nederlands bedrijf dat aan sociale mediamonitoring doet. Coosto heeft de stijging van Wilders’ volgers (en die van iedereen) de afgelopen jaren bijgehouden. Ze sturen hun cijfers op. Op 6 juli krijgt Wilders er 66.368 volgers in één klap bij, zonder dat daar een aanleiding voor te vinden is. Hetzelfde op 12 juli: 92.198 nieuwe volgers. Een dag later komen er 36.792 bij. Dat zijn 195.358 nieuwe volgers in een paar weken. Deze cijfers, in combinatie met de andere aanwijzingen, geven inderdaad een indicatie dat Wilders veel nepvolgers heeft. Maar heeft hij ze gekocht?

Rens Dietz, marketingmanager bij Coosto, zegt aan de telefoon dat hij het ook niet weet. „Wij zien hoe hard volgersaantallen stijgen, en dat is niet normaal bij Wilders. Maar we kunnen niet zien wat daar achter zit.” Volgens Dietz kan het ook zo zijn dat iemand volgers voor Wilders koopt om hem zwart te maken.

Nico Schoonderwoerd van analysesite Peerreach betwijfelt het. De volgers van Wilders zijn volgens hem „wel nep, maar niet gekocht”. Je komt precies die nepvolgers namelijk ook tegen bij andere bekende twitteraars, zoals Frits Wester, Alexander Klöpping, dj Tiësto en Robin van Persie. Dat past volgens Schoonderwoerd niet in het beeld van gekochte nepvolgers. „Om iemand te kunnen beschuldigen van Twitterfraude moet je specifieke accounts kunnen aanwijzen.” Zo’n smoking gun ontbreekt.

Conclusie

Dat Geert Wilders heel veel nepvolgers heeft op Twitter is duidelijk. Hoeveel weten we niet, want de berekentools zijn niet betrouwbaar genoeg. Wilders kreeg er abnormaal veel volgers bij, maar waarom en hoe weten we niet. De suggestie dat Wilders (of iemand anders) zijn volgers heeft gekocht is dus niet hard te maken, en we beoordelen de stelling als ongefundeerd.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met hashtag #nextcheckt