Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Flesjesvondst op Réunion - uitbarsting vulkaan kan zoektocht bemoeilijken

Op het label van de fles schoonmaakmiddel is 'Jakarta - Indonesia' t lezen.
Op het label van de fles schoonmaakmiddel is 'Jakarta - Indonesia' t lezen. Foto Reuterus / Prisca Bigot

Vanochtend zijn twee plastic flesjes gevonden op het Franse eiland Réunion. De vondst spreekt extra tot de verbeelding nadat eergisteren rond dezelfde plek, het strand bij Saint-André, twee meter lange vliegtuigonderdelen zijn gevonden door een schoonmaker, mogelijk van de verdwenen vlucht MH370.

Het gaat om een waterflesje met Chinese opschriften en een flesje schoonmaakmiddel met Indonesische teksten. Dat meldt de nieuwswebsite van Réunion Linfo.re.

Foto Reuterus / Prisca Bigot

Op het label van de fles schoonmaakmiddel is ‘Jakarta - Indonesia’ t lezen. Foto Reuterus / Prisca Bigot

MH370

Het brokstuk zou een ‘flaperon’ zijn, een stuurvlak aan de achterzijde van de vleugel van een vliegtuig. Gisteren werden ook restanten van een koffer gevonden. Het is niet duidelijk of de flesjes verband houden met de vorige vondsten.

De kans is groot dat de stukken inderdaad afkomstig zijn van de nu bijna anderhalf jaar verdwenen Malaysia Airlines-vlucht 370. Het toestel verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China). Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan, op zo’n 1800 kilometer van de zuidwestkust van Australië. Van de passagiers kwamen 153 mensen uit China.

Réunion ligt vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie, ten oosten van Madagaskar. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

Foto EPA / Raymond Wae Tion

Een twee meter lang vliegtuigonderdeel, aangespoeld op Réunion. Foto EPA / Raymond Wae Tion

De vliegtuigonderdelen worden inmiddels overgebracht naar het Franse Toulouse, waar een Maleisisch onderzoeksteam ze zal analyseren in een speciaal laboratorium. Zaterdag zullen de brokstukken aankomen, en “in de loop van volgende week” onderzocht worden. Een helikopter zoekt inmiddels naar meer brokstukken rondom Réunion.

MH370-link steeds waarschijnlijker

Volgens Australische autoriteiten die het onderzoek coördineren, is het “steeds waarschijnlijker” dat de brokstukken van MH370 zijn. De directeur van de Australische Bureau of Transportation Safety Martin Dolan zei vandaag tegen persbureau AFP:

We zijn er steeds meer van overtuigd dat de overblijfselen van MH370 zijn. De vorm van het fragment is zeer vergelijkbaar met een specifiek onderdeel van de Boeing 777.

Als de vliegtuigonderdelen van een Boeing 777 zijn, dan zijn deze volgens luchtvaartdeskundige Benno Baksteen zeker van de MH370.

Behalve de MH370 zijn slechts twee andere Boeing 777’s verongelukt: in 2008 bij de nadering in Londen Heathrow (geen slachtoffers) en in 2013 bij de landing in San Francisco (drie doden). Daarnaast is er één neergeschoten, MH17, en is er een geparkeerde verloren gegaan, in Kairo in 2011.

Afgaande op foto’s is het voorwerp “niet in tegenspraak met een Boeing 777″, zo formuleerde de Australische vicepremier Truss het. Op het metaal staat ‘BB670’. Mogelijk gaat het om een onderhoudscode. Het kan de onderzoekers helpen bij het identificeren van het toestel.

Vulkaanuitbarsting

Op Réunion is vrijdag ook een vulkaan uitgebarsten. Plaatselijke media meldden dat de vulkaan, de Piton de la Fournaise (‘Top van de Oven’), lava en rook uitstoot. De uitbarsting zou het zoeken naar wrakstukken van het vliegtuig kunnen bemoeilijken, bijvoorbeeld als helikopters aan de grond moeten blijven. De vulkaan is ontruimd.

De vulkaan, in onbewoond gebied in het zuidoosten van het eiland, is een van de actiefste ter wereld en barst al voor de derde keer dit jaar uit. De uitbarstingen in februari en in mei duurden enkele dagen.

Réunion

Réunion is een Frans departement zo groot als de provincie Drenthe met bijna 900 duizend inwoners.

Lees ook: uit NRC Handelsblad, 17 maart 2014, Iemand liet de MH370 verdwijnen, maar wie?