Excuses en Brits visum voor Ai Weiwei

Ai Weiwei staat de media te woord na zijn aankomst op de luchthaven van München.
Ai Weiwei staat de media te woord na zijn aankomst op de luchthaven van München. Foto: Reuters / Michaela Rehle

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei krijgt toch een Brits visum voor zes maanden. De minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft daar persoonlijk opdracht voor gegeven, zo meldt de BBC.

Het visum werd Ai Weiwei in eerste instantie geweigerd, omdat hij zo hebben gelogen bij zijn aanvraag. Volgens de kunstenaar ging het om zijn strafrechtelijke veroordeling: hij heeft 81 dagen vastgezeten in China in 2011, maar is nooit veroordeeld. May bood nu haar excuses aan.

Eerder deze week postte Ai Weiwei een brief op zijn Instagram waarin stond dat zijn toegang tot Groot-Brittannië was verkort tot twintig dagen:

Ai kreeg paspoort terug

De 57-jarige Ai Weiwei kreeg vorige week na vier jaar zijn paspoort van de autoriteiten in Peking terug. Het werd hem afgenomen nadat hij in 2011 werd gearresteerd, vanwege bigamie en belastingontduiking. Vanwege dat laatste moest hij 2,2 miljoen euro betalen. Hij ging hiertegen in beroep, maar verloor de zaak. Volgens hem was de kwestie politiek gemotiveerd, vanwege zijn kritiek op de Chinese regering.

Ai Weiwei is donderdag naar Duitsland gereisd, waar zijn zoon woont. Hij wil naar Groot-Brittannië omdat vanaf 19 september een tentoonstelling van zijn werk in Londen wordt gehouden, in de Royal Academy of Arts.

今天,我拿到了护照。

Een foto die is geplaatst door Ai Weiwei (@aiww) op