Een leeuwenjacht kun je ook in Nederland boeken

Foto ANP

Het doodschieten van de Zimbabwaanse leeuw Cecil door een tandarts uit Minnesota leidt wereldwijd tot grote verontwaardiging. Wat de inmiddels ondergedoken tandarts deed is bijzonder, in die zin dat hij een bekend dier zonder vergunning schoot. Maar van de vergelijkbare jachtfoto’s naast gedode leeuwen, olifanten, springbokken en herten wemelt het online. Jaarlijks boeken tienduizenden mensen een jachtvakantie - ook vanuit Nederland.

De Zuid-Afrikareis die Jachthuis Leimuiden aanbiedt bijvoorbeeld, die slaat de Tafelberg en wijnstad Stellenbosch over. Toch kost hij beduidend meer dan wat de gemiddelde toerist kwijt is bij een bezoek aan de Regenboognatie. Maar voor 17.390 euro krijg je dan ook wat: een luxe tent onder een Baobabboom, volpension én olifanten van “legendarische” kwaliteit. “Als je een echt goede Afrikaanse olifant wil dan is dit je beste kans”, zo wordt de 14-daagse olifantenjachttrip in de Engelstalige online brochure aangeprezen.

Limpopo Travel : Let the Hunting Dream come true

Wat kost een jachtvakantie?

Van de 27.000 actieve Nederlandse jagers gaan er jaarlijks ongeveer 6.000 over de grens op jacht, schat directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging op basis van het aantal aangevraagde buitenlandse jachtverzekeringen. Zo’n 500 daarvan zoeken het buiten Europa.

Zo prijzen Nederlandse organisaties hun reizen aan:

Een deel pacht eigen jachtgrond in het buitenland. De rest kan in Nederland terecht bij de ongeveer tien in jachtvakanties gespecialiseerde reisbureaus. Die verkopen jachtreizen in alle soorten en maten. Vier dagen herten jagen in Polen kan bij Nijweide Jachtreizen al voor 1.590 euro, inclusief afschot van een hert en een wild zwijn.

De Big Five, het summum onder trofeejagers, is bijna onbetaalbaar. Een olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard - het ‘Pakket Big Five’ in Namibië van Highland Jachtreizen- kost volgens eigenaar Michiel Staartjes 100.000 euro.

“Dat is zo duur vanwege alle vergunningen die moeten worden aangevraagd.”

Zorg dat de vergunningen kloppen

Staartjes heeft dan ook geen goed woord over voor het doden Cecil de leeuw.

“Ik heb geen moeite met het schieten van een leeuw of olifant, maar dit was een domme actie omdat er geen vergunning voor was.”

Die vergunning is waar het om draait, zegt ook Igor Timmermans, organisator van de beurs Jacht & Buitenleven en uitgever van glossy voor grofwildjagers Waidmannsheil.

“Toen koning Carlos van Spanje in 2012 in het nieuws kwam met doodgeschoten olifant stond iedereen op zijn kop terwijl dat volkomen legaal was.”

Timmermans legt uit dat, net als op zijn eigen jachtveld in West-Brabant, wereldwijd vrijwel overal door wetenschappers de ideale populatie van dieren wordt bepaald. Of dat nu de reeën op zijn 365 hectare zijn of de leeuwen in Afrika.

“Het overschot in veel landen wordt vervolgens via jachtreisbureaus op de markt wordt gebracht.”

Zo ook de olifant van koning Carlos.

Hoeveel verdienen landen aan jachtvakanties?

Jagen is juist goed voor dieren

Volgens Timmermans wordt zo’n 75 tot 80 procent van de beschermingscampagnes voor dieren betaald met geld dat via de jachtvergunningen wordt verdiend en zorgt de jacht en de waarde die de beesten daardoor hebben dat ze niet door stropers en de lokale bevolking worden geschoten.

Dat positieve beeld van de jacht mag ook wel wat meer in Nederland doordringen vindt reisorganisator Staartjes.

“Wij moeten weer leren om meer mens te zijn. Kijk naar Duitsland, Polen en Tsjechië. Daar kun je gewoon 24 uur per dag, zeven dagen per week varkens en herten schieten en wordt niet raar gekeken als je met een beest op je rug langs de weg loopt.”

    • Camil Driessen